İfadecilik açısından Burhan Uygur'un resimleri üzerine bir inceleme
A study on Burhan Uygur's paintings in terms of expressionism
- Tez No: 353288
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLSEREN PASİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Burhan Uygur, Resim, Ġfade, Ruhsallık, Burhan Uygur, Painting, Expression, Spirituality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Araştırmada; Türk resminde 1970 kuşağının önde gelen ressamları arasında bulunan Burhan Uygur'un; soyut-figüratif üsluptaki çalışmalarından yola çıkarak; sanatçının ifade tarzı ve bileşenleri ele alınmıştır. Sanat-ruhsallık ilişkisi üzerinden, Burhan Uygur'un sanatında dışa vurum özellikleri incelenmiştir Burhan Uygur'un Türk resim sanatındaki konumu ve Burhan Uygur'un üslup değerlendirmeleri literatürde, farklı araştırmalarla yerini almıştır. Bu araştırmada ise; sanat ve ruhsallık ilişkisi temel alınarak, Burhan Uygur'un ruhsal dünyasının, ifade tarzına yansımaları ve bir sanatçının iç dünyasının resimlerinde vücut bulması üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, by starting off the abstract-figurative style of works of Burhan Uygur, who is one of the most important pictorial artists of 1970 generation, artist's expression style and its components were analyzed. Burhan Uygur's art-spirituality relationship was studied in a non-comprehensive way. His expression style of art is another thing that was studied. Burhan Uygur's position in Turkish pictorial art and assessments of style, take place in literature with different researches.In this research, by taking art-spirituality relation as a base, reflection of Burhan Uygur's spiritual world to his expression style and materialization of an artist's inner world with his pictures were particularly studied.