Bertolt Brecht'in Sezuan'ın İyi Nnsanı isimli oyunundan Shen te ve Shui ta karakterlerinin Stanislavski sistemine göre incelenmesi
- Tez No: 353316
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZURAB SIKHARULIDZE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Karakter, Bu?yu? Du? ğüm, Metin C?o?zu?mlemesi, Psikodrama, Su?rec? Analizi, Dramaturji, Character, Bu?yu? Du? ğüm, The Text Analysis, Psycho Drama, The Process Analysis, Dramaturgy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bütün süreçleriyle araştırıp, aktarmaya çalıştığım bu çalışma; oyunun performansa hazırlık ve go?sterim su?recinin, metin bag?lamında incelenmesi, uygulama sırasındaki deneyimin aktarılması u?zerine kuruludur. Yas?anılan deneyimin analizi olan c?alıs?manın ic?erig?i, oyunun yorumu ıs?ıg?ında c?ıkan performansın sonucudur. Performansa dayalı bu tez, su?rec? analizi bag?lamında incelenmis?tir. Eğitimin geribildiriminin performans bic?iminde sunulabilmesi ic?in oyun metnine ili şkin de ğerlendirmeler, oyunun genel c?o?zu?mlemesi, rol analizi ve oyuna dair yorumları ic?eren dramaturgi c?alı maları, metin c?o?zu?mlemesi, oyunun tu?m tablolarının rejileri ve hazırlık c?alı şmaları esnasında kar şılaşılan sorunların ve ya şantıların ayrıntılarının yer aldı ğı su?rec? analizi ele alınmıştır.inceleme, su?rec? ve sonuc?lar takip eden bo?lu?mlerde detaylı olarak sunulmaya c?alı şılmıştır. So?z konusu performans seyirciye ac?ık bir performans olmayıp, bu tez c?alı şmasına temel te şkil etmek u?zere tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is based on examination of play's process of preparing for the performance and staging, in context of the play-text, and on conveyance of the experience that arises in course of the practice. Content of the study, which is an analysis of the experienced, is derived from the performance coming out in light of the play's performance. This thesis, based on performance, has been examined in context of process analysis. It can be qualified as selection of play, studying process and conveyance of the process. A theorical infrastructure review was not made, but the interpretation of the practice has been discoursed here. In order to present the feedback of the education as performance; the process analysis has been taken the matter in hand containing evaluations relating to the text, general analysis of the game, role analysis and dramaturgy studies that includes the interpretations relating to the game, text analysis, stage managements of all the tables of the game, and the details of experiences and difficulties that have been met during preparation studies. The studies, the process and the results have been tried to be presented as detailed. The mentioned performance is not open for audience but it has been projected to serve as a basis for this thesis.