Gogol'ün bir evlenme oyunu'nun Agafya karakteri'nin Stanislavski sistemi üzerinden incelenmesi
  1. Tez No: 353315
  2. Yazar: BURCU KARA
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZURAB SIKHARULIDZE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Stanislavki Sistemi, I?zlek, Oyuncu, Yo?ntem, Stanislavski System, Template, Actor, Method
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Konstantin Stanislavski ; Du?nya c?apındaki birc?ok oyunculuk okulunda da yaygın olarak ?gerc?ekc?i oyunculuk? bakıs? ac?ısına dayanan Stanislavski sistemi o?g?retilir. Sistem, o?ncelikle oyuncunun masa bas?ında ve kendi kendine gerc?ekles?tireceg?i bir aras?tırma, inceleme ve sorgulama su?reci ile bas?lar. Sonrasında ic?sel ve dıs?sal c?alıs?ma teknikleriyle devam eder. Yazılmıs? olan tezin ic?erig?i de ag?ırlıklı olarak masa bas?ında yapılan ve ic?sel c?alıs?ma yo?ntemlerini kapsayan su?reci anlatır. Elbette ki dıs?sal c?alıs?ma su?reci de, o?nceki yapılan c?alıs?malarla bag?lantılı oldug?u ic?in ve sistemin o?nemli bir parc?ası oldug?u ic?in anşatılmadan gec?ilmemelidir. Stanislavski?nin oyuncular ic?in as?amalandırmıs? oldug?u bu c?alıs?ma yo?ntemi, Gogol?u?n Bir Evlenme oyunu ve oyundaki Agafya karakteri u?zerinde uygulanmıs?tır. Stanislavski, oyuncunun metinle ilk bulus?masından sonra oyuncuyu detaylı bir aras?tırma su?recine sokar. Yazarın hayatını ve do?nemini incelemesini ister. Sonrasında eserin bir nevi anatomisi olarak da tarif edebileceg?imiz fabel?i ve su?jeyi, yani bu?yu?k olaylar ve ku?c?u?k olaylar sıralamasını ister. Bu sırada eserdeki bas?langıc?, du?g?u?m, gelis?me, doruk noktası, c?o?zu?m ve final noktaları da netles?tirilir. Eserin tu?ru?, tarzı ve ana c?atıs?ması belirlenir. Arkasından bu?yu?k o?nemi olan, eserin ideası yani ana fikri c?ıkartılır. Bu sorunun cevabı oyuncunun eseri kavraması ic?in altın anahtar deg?erindedir. Eseri enine boyuna incelemis? olan oyuncu, artık karakteri incelemek ic?in hazırdır. Oynayacag?ı karakterin u?stu?n amacını ve bu?yu?k isteg?ini bulur.?Ne yapıyorum??, ?Nic?in yapıyorum??sorularını yanıtlar. ?Nasıl yapıyorum? Sorusunun cevabını sahne de cevaplandırır. Tekstle birebir yapılan bu c?alıs?ma su?recinden sonra Stanislavski, oyuncunun bu?tu?n bu bilgileri kendi malzemesi ve yaratıcılıg?ıyla harmanlamasını ister. I?c?sel c?alıs?malar su?recinde oyuncu kendini verili s?artlar ic?erisinde deg?erlendirmeye ve imgelemeye c?alıs?ır. Duyguları c?ıkarabilmek ic?in kendi c?os?ku belleg?inden faydalanır. Karakter ic?in uygun olacak hal ve tavrı kestirmeye, ona adapte olmaya c?alıs?ır. Rolu? ne kadar ic?selles?tirir ve benimserse ortaya c?ıkacak s?ey de o kadar inandırıcı olur. Dıs?sal c?alıs?ma su?reci c?og?unlukla provalarda ve sahnede gerc?ekles?ir. Oyuncu karakterin ritmini ve temposunu belirler. Sesi, konus?ması, vurguları s?ekillenir. Karakter oyunla bu?tu?n olma su?recine girer. Beden bu?tu?n gerginliklerden arındırılmaya c?alıs?ılır. Yapılan bu?tu?n bu as?amalı c?alıs?ma sonucunda oyuncu artık esere ha?kimdir.
Özet (Çeviri)
Konstantin Stanislavski ; In most of the acting schools worldwide, they use the widespread applications of the system based on ?realistic acting.? The so called system starts with the inquisition, research and analysis process of the actor by himself literally on the desk .Then it continues with the internal and external working techniques. The content of the thesis here mainly focuses on round- the-table part and internal development techniques. The external techniques are mentioned as well in terms of its relationship with the system. This thesis is tried to apply the phasing process and technique built by Stanislavski to ?The Marriage? by Gogol, on the character of Agafya. After the first meeting with the text, Stanislavski leads the reader/ actor to a deeper process of exploration. He would like the actor to approach the writer and his life or period further in detail. He asks for the sequence of events in terms of essentialness both for the important events ( Fabel) and the detailed one (suje).During this process, the actor tries to clarify the parts of the play like the beginning, the dilemma, the development, the crescendo, the solution and the final. Then the actor determines the genre, the category of the play and the main conflict of the story. The other most important step is finding the idea of the play. The answer of this question is going to be the golden key for the actor. After a careful examination of the play, the actor is ready to meet with her or his character anyway. The actor finds the ?main purpose? and the ?strongest desire? of the character with the questions of ?What am I doing? And ?Why am I doing this?? There is another important question which needs to be answered by the actor for sure.?How Am I doing? But the actor is going to find the answer of this question on the stage. When the actor finishes the working process with the text, Stanislavski wants the actors to gather the knowledge and the creativity on their mind. During the internal working process, the actor tries to imagine and feel his feelings and the reactions according to the given conditions. To get the best and the actual result, the actor gets help from his own emotional memory. After determining the most appropriate attitude for the character, the actor attempts to be adaptive to this form and the psychology. If the actor can internalize and embrace the character substantially, he gets the best result for sure. Stanislavski?s external working techniques are usually beneficial for the rehearsals when the actor is working on the stage. The actor discovers the rhythm and the tempo of the character. Then he gives a new form to his voice, talk and the stress. The integration between the character and the play starts. The actor?s body is relaxed. After whole these stepped techniques, the actor becomes the master of the play.