William Shakespare'ın Julius Caesar oyunundaki Antonius karakterinin Stanislavski oyunculuk yöntemiyle incelenmesi
Study on Stansilavski's system for the role Antonius of the play Julius Cesear written by William Shakspeare
- Tez No: 353325
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZURAB SIKHARULIDZE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Julius Casear, Stanislavski, Oyunculuk, Julius Casear, Stanislavski, Acting
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Bu çalışma da, aslında insanlık tarihi boyunca insanın aradığı üç sorunun cevabını oyunculuk çerçevesi içerisinde bulmaya çalışacağız ?ne yapıyorum, nasıl yapıyorum, ne için yapıyorum? bu üç soru Stanislavski?nin oyunculuk yönteminin ana temalarını içerir. Oyunculuk çalışmalarına bambaşka bir bakış açısı kazandıran Stanislavski bilenenin aksine `yapmak? değil `olmak? arasında ki ince çizgiyi net bir biçimde ortaya koymuştur. Oyuncu sahne de her defasında Yeniden `o? olma durumunu yaşamalıdır. İşte bu çalışma boyunca; bir aktörün sahnede rolü yaşaması için sırasıyla yapması gerekenleri göreceğiz. Nedir bunlar? Rolün eylem incelemesi, sihirli eğerler aracılığıyla doğru soruları sormak. Rolün temelini oluşturan duyguları `kendinde? keşfetme. Rolün çizgisi içerisinde `kendinde? bulduklarını eyleme dökmek. Bu aşamalar çalışma boyunca William Shakespeare?in Julius Casear oyunundaki `Antonius? karakteri üzerinde uygulanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we will try and look for answers to the three questions ( ?What am I doing, How am I doing, Why Am I doing?) that the humankind has been seeking to answer ever since it?s existence. This three question essentially are the key components to Stanislavski?s acting techniques. Stanislavski?s attitude towards the thin line of the difference between `?doing?? and `?happening?? have contributed tremendously to acting techniques. The Act always have to contain and make up for `?That??. Throughout this thesis; we will witness what measures an actor can take to live and carry the character he is representing. These could be referred to as, certain actions the role contains, asking the right questions using magical objects and key element is to feel the passion that shapes the act in one?s self. The importance of the role consists of acting and contributing from personal aspects. This thesis will evaluate these steps explained to William Shakespear?s `Antonius? character in the `Julius Casear? act.