Güngör Dilmen'in Kurban oyununun Stanislavski yöntemiyle incelenmesi
Analysis of the character Zehra in Gungor Dilmen's play Sacrifice with Stanislavski method
- Tez No: 353324
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZURAB SIKHARULIDZE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Stanislavski, Güngör Dilmen, Kurban, Zehra
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu bilimsel araştırmada Güngör Dilmen'in 'Kurban' adlı oyunundaki Zehra karakterinin ,yaşadığı olayları ,içinde bulunduğu durumları ,bunlara karşı verdiği tepkileri ,Konstantin Stanislavski'nin Oyunculuk sistemi üzerinden bir rolün sahne üzerinde canlandırılmasına kadar olan aşamaları içerir. Bu çalışma kapsamında rolün eksiksiz yorumlanabilmesi için ,yazarın hayatı,yazarın diğer eserleri,yaşadığı dönem ,dönemindeki yazarlar,yazarların diğer oyunları,eserin fabeli,ideası,türü ve konusu,büyük ve küçük olaylar sıralaması,karakterin özellikleri yorumu diğer karakterlerle ilişkileri,karakterin replik ve eylemleri ile birlikte karakterin üstün amacı ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır Anahtar Kelimeler : Stanislavski, Güngör Dilmen, Kurban, Zehra
Özet (Çeviri)
'Zehra'character by Güngör Dilmen's 'Sacrifice'play has been subject to this scientific study.The events and the situations Zehra has experienced ,reactions Zehra has given against them are examined by'Konstantin Stanislavsky Acting System' including all the phases to the perfomance on stage For a complete interpretation of the role;The life of the author,his plays and other works of the author,his life period and the other author in his period have been source meterial to this study.Also,the fabel,the type and the subject of this play including the sorting of events large and small,the characteristic,the relationship of Zehra between other characters in the play,the lines and actions are emphasized.