Türkiye ve İtalya'daki spor kulüplerinin mevcut durumları ve örgütsel yapılarının karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of current status and organizational structure of sports clubs in Turkey and Italy
- Tez No: 353326
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sports Clubs, Association, Amateur Sports Clubs, Professional Clubs, Comparative Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma Türkiye ve İtalya?daki spor kulüplerinin mevcut durumları, örgütsel yapıları, yapılanma şekilleri, spor yönetimi içerisinde spor kulüplerinin yeri ve işlevleri, devletle olan ilişkileri ve denetimleri gibi önceden belirlenen olgular bakımından her iki ülkedeki benzer ve farklılıkları ortaya konulması üzerinedir. Araştırma kapsamında gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemleri kullanılarak, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde her iki ülke arasındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla yapılan araştırmada Türkiye ve İtalya?daki spor kulüplerinin örgütlenme şekilleri, tabi oldukları mevzuat, denetimleri, sporkulüplerinin spor federasyonları başkanlık seçimlerindeki oy kullanma oranları bakımından her iki ülkede çok farklı bir yapı göstermedikleri ancak uygulamalarda farklılıklar olduğu gözlenmiştir. Araştırmanın bulguları incelendiğinde önemli farklılıklardan biri İtalya?da spor kulüplerinin örgütlenme şekillerinin daha çok amatör ve profesyonel spor kulüpleri olarak yasal mevzuatta tanımlandığı ve örgütlendiği, Türkiye?de ise sadece branş düzeyinde profesyonel faaliyetler uygulanmakta ve şirketleşmelere müsaade edilmekte olduğu; her iki ülkede spor kulüplerinin denetimleri bakımından İtalya?da spor kulüplerinin ilgili spor federasyonları tarafından denetim ve kontrollerinin gerçekleştirildiği, Türkiye?de ise spor kulüpleri gerekli olduğu hallerde Spor Genel Müdürlüğü adına Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri tarafından denetimleri yapılmakta olduğu belirlenmiştir. Türkiye ve İtalya?da spor kulüplerinin devletle olan ilişkileri, spor kulüplerinin kurulması ve tüzüğün hazırlanma prosedürleri ve minimum gereklilikler bakımından her iki ülkedeki uygulamalar benzerlik göstermektedir. Bu araştırma kapsamında elde edilen veriler ışığında Türkiye?deki spor kulüplerine ilişkin olarak spor kulüplerinin örgütlenmesinde ileri gitmiş ülkeler, neden-sonuç ilişkisi içerisinde karşılaştırmalı analiz edilerek spor kulüplerine ilişkin daha etkin ve verimli örgütlenme modelleri oluşturulmalıdır. Anahtarkelimeler: Spor Kulüpleri, Dernek, Amatör Spor Kulüpleri, Profesyonel Sporkulüpleri, Karşılaştırmalı Analiz
Özet (Çeviri)
This research is to reveal a current situation of sports clubs in both Turkey and Italy, in the view of the phenomenon, which are predetermined such as organizational structures, their structural models, a place and function of sports clubs in sport management, relations with state and their controls etc. Within the scope of this research, this is try to determine similarities and differences of perceptions and phenomenon in the current situation in both countries in a realistic and integrated approach using qualitative data such as observation, interviews and documents analysis. For this purpose, in terms of their organizational structures, controls,regulationto which they?re subjected, their voting rate during the presidential election of the sports federations, it is observed to no display of much differences between sports clubs in both Turkey and Italybut it is determined that there are some differences in practices in both countries. When the findings of this research were analyzed, one of the major differences is found that while sports clubs in Italy is defined mostly as amateur and professional sport clubs in legal regulations and organized in accordance with this legal statute, in Turkey sport branch based level is applied as professionaland they are allowed to be incorporated. In terms of the controls of sports clubs in both countries, ıt is determined that while sports clubs in Italy is supervised and controlled by the respectively sports federations, the supervision and controls of sports clubs in Turkey is carried out, if appropriate, by the Province Directorate of Youth Fairs and Sports on behalf of General Directorate of Sports. There are few similar applications in terms of relations with state, establishment of sports clubs, procedures and minimum requirements of preparation of their regulations in both countries. In terms of data obtained within the scope of this research, the developed countries on the organization of sports clubs regarding to the sports clubs in Turkey are analyzed comparatively within cause and effect relation and so more effective and productive organizational models related to sports clubs are to be constituted.