Characters and narration in Ertem Eğilmez's films
Ertem Eğilmez fimlerinde karakterler ve anlatım
- Tez No: 353327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Anlatı, Karakter, Yeşilçam, Ertem Eğilmez, Tipler, Narrative, Character, Yeşilçam, Ertem Eğilmez, Stereotypes
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Anlatı bilimi dilbilim ve gösterge bilimin etkisiyle anlatıları bir yapı olarak incelemek amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu tezde Türk sinemasına önemli katkılar yapmış bir yönetmen olan Ertem Eğilmez'in filmleri anlatı biliminin sağladığı teorik çerçeve üzerinden incelenmiştir. Karakter anlatının unsurlarından bir tanesidir. Tezin amacı, Ertem Eğilmez'in filmlerini bir anlatı olarak tüm unsurlarıyla fakat özellikle de karakterleri ve bu karakterlerin Ertem Eğilmez filmografisindeki gelişimi ile incelenmektir. Ertem Eğilmez filmografisinde karakterleri incelemek dediğimiz zaman, bu filmlerin içinde yer aldığı Yeşilçam'a, hatta Yeşilçam'ı da etkileyen anlatılara da değinmek gerekiyor. Bu anlamda tezin bir bölümü Yeşilçam'da anlatıların ve karakterlerin nasıl kullanıldığını inceliyor. Bu incelemelerin amacı Ertem Eğilmez in filmlerinin yapısal analizini yaparken hangi temel üzerinden hareket edildiğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Narrative studies had came into being through the ifluence of linguistics and semiology to analyze narrative as a structure. Ertem Eğilmez? films made important contributions to Turkish cinema and were analyzed looking through the lens of the possibilities of narrative studies in this thesis. Character is one of the elements of the narrative. The aim of this thesis is to analyze Ertem Eğilmez?s films as narrative in all of its elements but especially through his characters and the development process of these characters. I also consider Yeşilçam which define the parameters of his cinema. The narratives themselves are also influenced by Yeşilçam. In this sense the characters and the narratives of Yeşilçam are also the subjects of this thesis. The aim of these analyses is to show the roots of this subject.