Yatırımcı ilişkilerinde halkla ilişkilerin değeri: Kullanımlar & doyumlar yaklaşımı çerçevesinde bir araştırma
The value of public relations in investor relations: A research in uses & gratification approach' frame
- Tez No: 353329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İDİL KARADEMİRLİDAĞ SUHER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Yatırımcı İlişkileri, Bireysel Yatırımcı, Bilgi Kullanımı, Kullanımlar&Doyumlar Yaklaşımı, Investor Relations, Individual Investor, Information Usage, Uses& Gratification Approach
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Türkiye'de borsanın tarihi daha eskilere dayansa dahi yatırımcı ilişkileri kavramı oldukça yeni sayılmaktadır. Türkiye'de iş dünyasındaki uygulamalarının yeni oturduğu ve hala düzenlenmekte olan yatırımcı ilişkileri, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise daha eski bir kavram olarak karşımıza çıkmakta ve farklı hedef kitlelere yönelik araştırmalara konu olmuştur. Yatırımcı ilişkileri kavramı, kimileri tarafından bir yönetim fonksiyonu aracı olarak ele alınmasına rağmen geçmişte olup bugün, hala bir halkla ilişkiler fonksiyonu olarak da ele alınmıştır. Bu çalışmada finans ve halkla ilişkiler ilişkisinde yatırımcı ilişkileri kavramı ele alınmıştır. İletişim çerçevesinde bakıldığında, yatırımcılar, yatırım kararlarına yardımcı olması için aradıkları bilginin özel bir“problem”olması sebebiyle özel bir hedef kitle kategorisindedir. Burada, oldukça net olarak sürekli bilgi aramaktadıkları söylenebilir. Burada kesin olarak söylenemeyecek olan, yatırımcıların ihtiyaçlarına yönelik memnuniyeti sağlayacak bilgi kaynak ve kalitelerinin ne olduğudur. Araştırmada; borsada yatırımcı ilişkileri mesajlarının bireysel yatırımcılar üzerindeki rolünü belirlenmesine çalışılmıştır. Bireysel yatırımcılar, piyasada canlı ve sağlıklı bir ortamın oluşmasında oldukça önemli bir role sahip olmaları nedeni ile seçilmişlerdir. Odak grup çalışmasına gidilmiş, amaca yönelik örneklem oluşturularak analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Stock market in Turkey has a long history but investor relations concept is fairly new. Practices of investor relations in Turkey are just organized and settled but in USA it is an old concept and lots of different target groups are researched. Investor relations concept, is treated as management function tool or mostly treated as public relations function tool. In this research investor relations concept is analyzed considering financial and public relations notion. Looking through usus & gratification approach, investors are a special kind of a target group because the information they seek in order to help their investing is a special kind of ?problem?. For example it can be stated very clearly that they always seek information but the source and the quality of the information cannot be easily defined. In this research; the role of messages of investor relations is analyzed using individual investors in the stock market. Individual investors are chosen over other investor types because they play an important role for an active and healthy market. Focus group research is conducted and samples are analyzed accordingly.