5-7 yaş grubundan oluşan 1. sınıftaki öğrencilerin sosyal becerilerinin değerlendirilmesi
5-7 age group, class social skills assessment of students
- Tez No: 353343
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BATTAL ODABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Social competence, Social skills, Emotional development, Social avoidance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sosyal beceriler bir amaca yönelik davranışlardır. Çocuğun sosyal yönden gelişmesi onun yetişkinlik yıllarındaki sosyal yaşantısını da etkiler. Sosyal yeterlik yetişkinlik döneminde en fazla ihtiyaç duyulan olgulardandır. Sosyal becerileri yeterince gelişmemiş olan kişi, toplumda birlikte yaşadığı diğer insanlarla sağlıklı bir iletişim kuramaz. Sosyal becerinin eksikliği, çocuklar ve ergenler için önemli bir engel olarak kabul edilmektedir. Özellikle 48?60 ay arası çocukların gelişiminde bu faktör ortaya çıkar. Çocukların ve ergenlerin sosyal beceri zorlukları, sosyal kaçınma, depresyona bağlı düşük motivasyon gibi faktörlerin birleşmesiyle ortaya çıkmaktadır. Kendine güvenen ve rahat çocuklar endişeli çocuklara göre daha popülerdirler. Yetersiz sosyal ve duygusal gelişime ve işleve sahip olanlar ile düşük sosyal beceriye sahip çocuk ve ergenler bu durumlarını yetişkinlikte de sürdürmektedirler.
Özet (Çeviri)
Social skills are purpose oriented behaviours. A child?s social development effects his/her social life as an adult. Social competense is mostly needed in adolescence. An individual that has not developed sufficient social skills lack the ability to interact with other individuals in society and his/her relatives. The lack of social skills is considered as an obstacle for both children and adoloscents. It especially occurs with 48-60 month-old children. Children?s and adoloescents? social incompetancy stem from various factors such as social avoidance, low motivation stemming from depression. Thus, self-confident and cheerful children are prone to be more popular than the ones who have worries. Moreover it is discovered that children and adolescents that have the lack of social and emotional skills tend to continue these behaviours in adulthood.