Celâl Muhibbî Mevlidi: Tuhfetü'l-Hakîr (İnceleme-Tenkitli Metin-Dizin)
Mevlid of Celâl Muhibbî: Tuhfetü'l-Hakîr (Examination-Critical Text-Index)
- Tez No: 353355
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, Mesnevi, Mevlid, Celâl Muhibbî, Tuhfetü'l-hakîr, Turkish Literature, Mathnawi, Mevlid, Celal Muhibbi, Tuhfetü'l-hakîr
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 317
Özet
Türk Edebiyatında mesnevi nazım şekliyle kaleme alınmış mevlid türü eserlerin sayısı oldukça fazladır. Türk sanatkârların Hz. Peygambere duyduğu büyük sevginin bir neticesi olarak kaleme alınan mevlid türündeki mesnevilerin en çok ilgi göreni Süleyman Çelebi'nin“Vesîletü'n-necat”isimli mevlididir.Türk edebiyatında Süleyman Çelebi'nin mevlidi kadar itibar görmemiş de olsa daha yüzlerce mevlid olduğu bilinmektedir. Bunlardan biri de Celâl Muhibbî'nin“Tuhfetü'l-hakîr”idir. Celâl Muhibbî tarafından on beşinci yüzyılın ortalarında, müstakil bir eser halinde yazıldığı bilinen bu mevlidin bugün için bilinen dört nüshası bulunmaktadır. Celâl Muhibbî Mevlidi adını taşıyan bu çalışmada öncelikli olarak eserin sağlam bir metninin ortaya konulması hedeflenmiştir. Çalışmamız genel itibariyle“inceleme, tenkitli metin ve dizin”den oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In Turkish Literature, there are a large number of mevlid types written in verse. The most charming Mathnawi of Mevlid types written by the Turkish artists as a result of the great love for The Prophet is Suleyman Celebi's mevlid named“Vesiletün-necat”.It is known that there are hundreds of mevlid in Turkish Literature although not respected as mush as Suleyman Celebi's mevlid did. One of these is Celal Muhibbi's Tuhfetü'l-hakîr. There are four edition known of the mevlid which is known to be written by Celal Muhibbi as a seperate work in the middle of the 15th century. In Celal Muhibbi's Mevlid, displaying a good text of the work is primarily intended. Our work is generally consisted of“analysis, critique text and index”.