İlköğretim öğrencilerinin cennet ve cehennem tasavvurları
Primary school students descriptions of paradise and hell
  1. Tez No: 353378
  2. Yazar: SÜMEYYE EMİNE KARACA KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, cennet, cehennem, ahiret, Religious Education, paradise, hell, hereafter
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Ülkemizdeki örgün din eğitiminin en geniş hedef kitlesini çocuklar oluşturmaktadır. Her ne kadar çocuklar ailelerinden ve yaşadıkları çevrelerden birtakım dini bilgilere sahip olsalar bile, yine en doğru bilgiyi okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde almaktadırlar. Ancak bazı kavramların öğretilmesi daha kolayken, diğer bazı kavramların, özellikle de soyut kavramların öğretilmesi oldukça zor olmaktadır. Bu dini kavramların en önemlilerinden ve hatta en zorlarından biri de ?cennet ve cehennem? kavramlarıdır. Ülkemizde 2005 yılından beri uygulanmakta olan yapılandırmacı yaklaşımın da bir gereği olarak, din öğretiminde öğrencilerin bilgi ve tecrübeleri önemli yer tutmaktadır. Bu amaçla biz, araştırmamızda henüz soyut kavramları tam olarak algılayamayan 10-14 yaş grubu çocuklarının cennet ve cehennem tasavvurlarını ortaya koymaya çalıştık. Araştırmanın evrenini, 2010-2011 eğitim öğretim yılında İzmir?de öğrenim gören, 4-5-6-7-8. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemini ise yaklaşık 550 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmayla ilgili olarak çeşitli veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Öncelikle, konuyla ilgili kaynaklar taranarak, konunun teorik kısmı, büyük ölçüde literatür incelemesi yoluyla oluşturulmuştur. Daha sonra, öğrencilerin cennet ve cehennem tasavvurlarına yönelik olarak geliştirilmiş olan anket uygulanmış ve elde edilen bilgiler değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Sonuç olarak, çocukların cennet ve cehennem tasavvurlarında yaş, cinsiyet ve sosyo-ekonomik gibi faktörlerin etkili olduğu görülmüştür. Yaş olarak küçük çocuklar daha çok ben merkezli bir şekilde basit kelime ve kavramlarla cennet ve cehennemi tasvir ederken, büyük çocuklar soyut kavramları kullanarak daha detaylı bir şekilde tasvir etmişlerdir. Kızlar erkeklere göre cenneti daha detaylı bir şekilde tasvir ederken, erkekler de cehennemi daha detaylı bir şekilde tasvir etmişlerdir. Sosyo-ekonomik açıdan ise, maddi durumu iyi olmayan öğrenciler, bu dünyada sahip olamadıklarını cennette sahip olacaklarını dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Children compose of the biggest target group of official religious education in our country. Although children may have some knowledge about religion in their family and environment, they obtain the best and sound religious knowledge in the course of Religion Culture and Moral Knowledge at the schools. However, while it is easier to teach some concepts, it is more difficult to teach some other concepts, in particular, abstract concepts. One of the most difficult and important concepts are paradise and hell. As a necessity of the program of constructivist approach which has been used in our schools since 2005, the students? knowledge and their experiences play a great role in this process. For this purpose, we want to put forward the views of children of 10-14 years old who have not been able to comprehend the abstract concepts adequately about paradise and hell. The population of the research is composed of the fourth, fifth, sixth, seventh, and eighth grade students who went to schools in İzmir in the academic year of 2010-2011. The sample is composed of 550 students. Various methods and techniques were used for the data collection of the research. Firstly, the theoretical part concerning paradise and hell was written through collecting sources. Later, a questionnaire prepared for the purpose of checking the views of children about paradise and hell was administered to the students and, lastly, their collected views were evaluated. As a result, it was found that there were some significant differences about the views of children about paradise and hell in terms of age, sex, and socio-economic conditions. While little children describe paradise and hell in simpler words and concepts based on their ego-centric conditions, older children describe paradise and hell more in detail and complex words and concepts. While girls describe only paradise more in detail, boys describe mostly hell in more detail. Lastly, those who have low socio-economic conditions describe paradise as a place where they may obtain things that they do not have in this world.