Eski Ahit'te kadın imgesi
The image of woman in the Old Testament
- Tez No: 353390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ BATUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kadın, İmge, Kadın İmgesi, Eski Ahit, Yahudiler
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez, Yahudilerin kutsal kitapları olan Tanah'ta (Eski Ahit'te) yer alan kadınlar bağlamında Eski Ahit'teki kadın imgesini inceleme konusu yapmıştır. Tezin amacı, Eski Ahit'teki kadın imgesini mümkün olduğu kadar objektif bir şekilde ortaya koymaktır.Yahudilik soyun ve dinin devamı açısından anaerkil bir yapıya sahip olmakla birlikte Yahudi tarihinde erkekler önemli roller üstlenmişler ve siyasal ve dini yapı genellikle erkekler üzerinden devam etmiştir. Ancak tüm bunlarla birlikte erkekler kadar kadınlar da Yahudi tarihinde zaman zaman önemli roller üstlenmişlerdir. Tanah'ta bu kadınların kimi zaman kısıtlanmış, kimi zaman bazı kötü ifadelerle vasıflandırılmış, bazen de övgü dolu sözlerle yüceltilmiş oldukları görülmektedir. Hangi nitelendirmeye layık görülürse görülsün Eski Ahit'te yer alan kadınlar asla tarihin figüranı olmayı kabul etmemiş, pek çok kez bizzat aktörü olmuştur. Sosyal, dini ve ekonomik açıdan geri planda tutulmasına rağmen Yahudi toplumunun devamı noktasında önemli olan evlilik ve ev hayatıyla ilgili konularda kadına çok fazla sorumluluk yüklenmiştir. Hatta Rabbani bir metinde eşi olmayan bir erkeğin saadetten, Tevrat'tan yoksun olacağı ifade edilmiştir.Eski Ahit'te kadın, evinin ve toplumunun gücünü gösteren kişidir, o ailenin ve toplumun yapılanmasında hep ön plandadır. Onun rolü Yahudi'nin karakterine ve geleceğine önemli ölçüde uygun, etkileyici ve güçlüdür. Yahudi kadınının yapıcı rolü, Yahudi halkının moral, güç ve cesaret kazanmasına yol açmıştır. Kadının varlığının güçlüklerin yenilmesi ve erkeklerin özgüvenlerine kavuşması noktasında çok etkili olduğuna Kutsal Kitap'ta pek çok örnekle karşılaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis relates to women in the Tanakh which is the holy scripture of the Jews and investigates image of woman in the Old Testament. The aim of the thesis is to determine the image of woman objectively as much as possible. Judaism is a matriarchal structure with regards to maintanence of race and religion. But, in the history of Judaism, men have playing a major role. Political and religious structure generally have been continueing through men. However, as much as men, Women are occasionally undertaking important roles. In Tanakh, these women sometimes are characterized as restricted and poor roles; sometimes, are exalted words of praise. Nevertheless, these women haven't accepted to be figurant of history in the Old Testament. On the contrary, they have been actors in many times. Although as social, religious and economic, these women have been stayed in the background. They have been so much allocated responsibility in issues related to marriage and home life which have been imptorant for the Jewish community. Moreover, in a Rabbinic text, it is expressed that men who are single would be deprived of the happiness and Torah. In the Old Testament woman is a person who representes the power of his home and community. She is at the forefront in the building of family and community. Him role is proper, impressive and strong to the character and future of Jewish. The constructive role of jewess is led to achieve of moral, power and courage.