Aksaray-Ihlara Vadisi'nde ekoturizm
The ecotourism in the Ihlara Valley Aksaray
  1. Tez No: 353389
  2. Yazar: KUTTUSİ ZORLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Aksaray, Ihlara Valley, Ecotourism, Tourism Geography, Analytic Hierarchy Process, Quantitative SWOT Analysis, GIS
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Son yıllarda kitle turizmine karşı olarak ortaya çıkan turizm şekilleri“Alternatif Turizm”olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde alternatif turizmin bir türü olan ekoturizm, turizm endüstrisinin en hızlı büyüyen bir alt sektörü haline gelmiştir. Ekoturizm, doğal ve kültürel değerlerin korunması, geliştirilmesi aynı zamanda yerel halkın katılımını ve kalkınmasını sağlayan bir turizm anlayışıdır. Bu çalışmanın da temel amacı Ihlara Vadisi' nin turistik kaynak değerlerinin korunması ve kırsal kalkınmayı teşvik edecek bir ekoturizm planının oluşturulmasını sağlamaktır. Ihlara Vadisi, doğal ve kültürel coğrafi yapısı ile ekoturizm için önemli bir potansiyele sahiptir. Yörenin ekoturizme kaynaklık edebilecek doğal ve kültürel çekiciliklerin korunması ve sürdürülebilir turizm anlayışı ile işletilmesi yörenin kalkınmasına önemli katkı sağlayacaktır. Ihlara Vadisi' nin ekoturizm potansiyelini saptamada, çok kriterli karar verme ve katılımcı bir yaklaşım özelliği gösteren Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) ve bu yönteme entegre olmuş SWOT analizi tekniği kullanılarak sahanın bütün coğrafi yapısı ekoturizm kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Ayrıca yerinde gözlem ve anket yöntemleri kullanılarak ziyaretçi ve yöre halkının turizme bakış açıları tespit edilmiştir. Çalışmada, Ihlara Vadisi için geliştirilebilecek olan ekoturizm çeşitleri belirlenmiş ve bu ekoturizm çeşitlerine uygun alan tespitleri yapılarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile haritalanmıştır. En son aşamada ise Ihlara Vadisi için stratejiler geliştirilerek öneri olarak sunulmuştur. Anahtar Kelimler: Aksaray, Ihlara Vadisi, Ekoturizm, Turizm Coğrafyası, Analitik Hiyerarşi Süreci, Sayısal SWOT Analizi, CBS
Özet (Çeviri)
In recent years, emerged tourism types besides mass tourism are named as 'Alternative Tourism'. Ecotourism, which is one of the types of alternative tourism, is the fastest developing subsector of tourism industry. Ecotourism is a tourism approach which provides conservation and evolution of natural and cultural values with participation and development of local community.The main purpose of this study is to provide conservation of touristic values of Ihlara Valley and, creation of an ecotourism plan which will encourage rural development.Ihlara Valley has an important potential for ecotourism with its structure of physical and cultural geography. The conservation of natural and cultural attractions, which are the sources of local ecotourism, and their management by sustainable tourism sensibility will significantly contribute the development of local environment. The techniques used to determine ecotourism potential of Ihlara Valley are Analytic Hierarchy Process (AHP) which is a method for multi-criteria decision making and has a participatory approach, and SWOT analysis technique which is integrated to AHP. Thus, the whole geographic structure of the study area is assessed according to ecotourism criteria. Also, observations and survey methods are made on the area to ascertain the perspectives of local people and tourists on tourism. In this study, the ecotourism types which can be developed for Ihlara Valley and the areas of those ecotourism types are determined then, they are mapped using Geographic Information Systems (GIS). In conclusion, the strategies developed for Ihlara Valley are offered as suggestions.