Toplumsal bir bellek olarak Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın İstanbul'u
İstanbul of Hüseyin Rahmi Gürpinar as a social memory
- Tez No: 353395
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEYMA BÜYÜKKAVAS KURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hüseyin Rahmi Gürpınar, şehir tanığı, roman, mekân, İstanbul, Hüseyin Rahmi Gürpınar, witness of the city, novel, place, İstanbul
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Hüseyin Rahmi Gürpınar, uzun sayılabilecek sanat hayatında çok sayıda roman, hikâye, tiyatro kaleme almış bir yazardır. Realist/natüralist bir edebî anlayışla yazdığı eserlerinde bütün olaylar İstanbul?da geçer. İstibdat, meşrutiyet ve cumhuriyet gibi farklı dönemleri yaşamış olan yazar bu kargaşa içindeki İstanbul?un insanlarını ve mekânlarını son derece canlı bir biçimde yansıtmayı başarmıştır. Bu sebeple de ona `İstanbul?un romancısı? denebilir. Bu çalışmada Hüseyin Rahmi Gürpınar?ın romanlarının mekânı olarak İstanbul incelenmiştir. İki bölümden meydana gelen çalışmanın Birinci Bölüm?ünde Hüseyin Rahmi?nin sanatçı kimliği İstanbul bağlamında ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. İkinci Bölüm?de ise romanların incelenmesiyle elde edilen verilerden yola çıkarak İstanbul?daki mekânlar `kurmaca?nın imkânları ölçüsünde sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hüseyin Rahmi Gürpınar is a author who wrote many novels, stories and theater in his long art life. İn his works which he wrote the sight of realist/ naturalist, all events happened in İstanbul. Author living in different periods such as despotism, constitutional monarchy and republic succeeded in reflecting people of İstanbul which being in this confusion actively. For this reason, he can be called ?the novelist of İstanbul?.İstanbul as a place in novels of Hüseyin Rahmi Gürpınar in this work is researched. This work consists of two parts. In the first part, the artistic character of Hüseyin Rahmi is tried to reveal in the context of İstanbul. In the second part, the places in İstanbul is classified in the possibilities of fiction with moving from gathered materials.