Başlangıçtan Hz. Peygamberin döneminin sonuna kadar Huzâ'a kabîlesi
Huzâ'a tribe from its beginning to the end of period of Prophet
  1. Tez No: 353414
  2. Yazar: ALİ MUSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM APAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Jahiliyya, Tribe, Asabiyya, Kudâa, Huzâa, Jurhûm, Bakr, Mustalîk, Hobel, Belkâ
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Nesepleri Amr b. Luhayya uzanan Huzâa kabilesi hem Cahiliye döneminde, hem de İslam tarihi sürecinde siyasi, sosyal, dini, iktisadi ve kültürel alanlarda önemli bir rol oynamıştır. Cahiliye döneminde Mekkeye gelerek bu bölgeyi istila ettikten sonra Belkâdan kırmızı akikten yapılmış Hubel putunu getirerek Kâbenin içine yerleştirmek suretiyle Hz. İsmailin tebliğ ettiği tevhid dinini bozan Huzâalılar, bölge halkını putperestliğe zorlayarak puta tapıcılığı hâkim bir inanç haline getirmişlerdir. İslâmla müşerref olmadan önce de, sonra da Hz. Peygamber ile iyi geçinmiş ve gerektiğinde yardımlarını esirgememiş olan Huzâa kabilesi, Hudeybiye Barış Antlaşmasındaki önemli rolleriyle her zaman kendisinden söz ettirmiştir. Anahtar Sözcükler :Câhiliyye, Kabile, Asabiyet, Kudâ'a, Huzâa, Curhûm, Bekr, Mustalîk, Hübel, Belkâ.
Özet (Çeviri)
Huzâa tribe, the lineage of which lies to Amr b. Luhay, has played an important role both in Jahiliyya period and during the history of Islam in many fields such as political, social, religious, economic and cultural ones. The Hudâas invaded Macca in the period of Jahiliyya and brought an idol made of red cornelian from Belkâ. They put it inside Kâba and ruined the monotheistic religion preached by Ismâil. They also forced local people to idolatry and made the worship of idols a dominant faith. The Hudâa tribe, both before and after their acceptance of Islam, has had good relations with the Prophet Muhammad and helped him in need. They have had an important role in Hudaybiya Peace Treaty.