Aynı yaşlı, saf ve doğal meşcerelerde hacim artımının yaş, bonitet ve sıklığa göre incelenmesi (Kızılçam ve Karaçam örneği)
Investigation of volume increment according to stand age, site quality and stand density in pure, even-aged and natural stands (brutian pine and black pine sample)
- Tez No: 353427
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR CARUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Meşcere hacim artımı, kızılçam, karaçam, sıklık derecesi, denklem, Stand volume increment, Brutian pine, Black pine, stand density degree equation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, Burdur Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisindeki Ağlasun ve Çamoluk Orman İşletme Şefliklerinde aynı yaşlı, saf ve doğal yoldan gelmiş saf kızılçam (Pinus brutia Ten.) ve karaçam (Pinus nigra Arnold) meşçerelerinin hacim artımının; meşçere yaşı, bonitet endeksi ve meşcere sıklık derecelerine göre değişimini modelleyen regresyon denklemleri geliştirilmiştir. Bu amaçla, kızılçam için yaşları 23-112, bonitet sınıfları I-V ve sıklık dereceleri 0.404-1.284 arasında değişen 160 adet örnek alan alınmıştır. Karaçam için yaşları 46-176, bonitet sınıfları I-IV ve sıklık dereceleri 0.179- 0.853 arasında değişen 164 adet örnek alan seçilmiştir. Geliştirilen regresyon denklemlerinin belirtme katsayısı (R2) ve standart hata (Se) kızılçam ve karaçam için sıralı sırasıyla, 0.897, 0.102 ve 0.842, 0.120 m3/ha'dır. Elde edilen sonuçlara göre meşçere hacim artımı; meşçere yaşı ile azalmakta, bununla birlikte bonitet endeksi ve sıklık derecesi ile artmaktadır. Meşcerelerde hacim artımı- yaş ilişkisinin, sağa çarpık çan eğrisi biçiminde olduğu görülmüştür. Bu denklemden elde tahminler, orman amenajmanı ve silvikültür amaçlı uygulamalarda ve çok çeşitli amaçları gerçekleştirmek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, regression equations for stand volume increment for even-aged, pure and natural Brutian pine (Pinus brutia Ten.) and Black pine (Pinus nigra Arnold) stands were developed according to stand age, site index and stand density degree changes to model in Isparta Regional Directorate of Forestry, Burdur Forest Enterprise within the boundaries Ağlasun and Çamoluk Forest management units, respectively. For this purpose, stand characteristics of 160 sample plots were changed from 23 to 112 stand ages, site classes I- V and stand density degrees ranging from 0.404 to 1.284 in Brutian pine stands. 164 sample plots on Black pine were taken from 46 to 176 stand ages, site classes I- IV and stand density degrees ranging from 0.179 to 0.853 degrees in the stands. The regression equations were developed the coefficient of determination (R2) and standard error (Se) is for Brutian pine and Black pine sequential binary values, respectively, 0.897, 0.102 and 0.842, 0.120 m3/ha. According to the results were obtained stand volume increment decreases with stand age, however, site index and by the stand density degree of increases. Stand volume increment –stand age relationship the form of the curve was found to be distorted to the right in stands. Estimates obtained from these equations, forest management and silviculture practices and a wide variety of purposes can be used to accomplish goals.