Fototrikogram (FTG) ile saç analizi
The hair analysis with phototrichogram
- Tez No: 353441
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL SERKAN ÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Fototrikogram, Bilgisayarlı Saç Analizi, Saç Analizi, Phototrichogram, Hair Analysis, Hair Analysis by Computer
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde bilişim sektörünün gelişmesine paralel olarak gelişen, dijital görüntüler üzerinde analizler yapmayı sağlayan uygulama görüntü işlemedir. Görüntü analizinde nesnelere ait parametrelerin şekil, uzunluk, alan, açı, renkleri ve net görüntüler elde etme imkânı verir. Görüntü işleme ile tıbbi saç analizi uygulanması fototrikogram (FTG) olarak adlandırılır. Dermoskop kameralar (mikron kameralar) ile kesilen saç bölgesinden farklı zamanlarda iki görüntü alınır. Alınan bu görüntüler üzerinde görüntü işleme teknikleri, filtrelemeleri vb. yöntemler kullanılarak görüntü üzerindeki saç tellerinin uzayıp uzamadığı gibi çeşitli analiz işlemleri gerçekleştirilir. Bu analizlerle elde edilen veriler kişiye uygulanan saç tedavisi ve saç ekimi gibi yöntemlere kılavuzluk etmektedir. Her kişiye ait saç teli, saç teli topluluğu (saç folikülü) farklı olduğu için saçlı deri bölgesine uygulanacak yöntemler öncesi saç analizi zorunlu olmaktadır. FTG standart, objektif, güvenilir, ucuz, zamandan tasarruf gibi özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. FTG, dijital görüntüde yer alan saç tellerinin fiziksel değişimlerinin yorumlanmasıdır. Yorumlama işlemi için bu çalışmada yazılım ve donanımdan oluşan tümleşik bir sistem tasarlanmıştır. Tasarlanan sistem analiz için daha önceden elde edilmiş referans değerlerini kullanmaktadır. Bu değerler üzerinden saçın uzama miktarını yaklaşık olarak tespit edilebilmiştir. Tasarlanan bu sistemde açık renk ile kaybolan veya parlayan saç gövdeleri görünür hale getiren led renk sistemi kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, image processing application which is developing in paralel with the development of the IT sector, lets you to conduct analysis of digital images. On image analysis, it allows you to get shape, lenght, area, angle, colors of objects parameters and allows to get clear images. Application of medical hair analysis with image processing is called phototrichogram(FTG). With dermoscopy cameras (micron cameras), two images taken from cut hair region at different times. On this images, image processing techniques, filtering etc methods are used and performed analysis operations such as hair grew longer. The datas which obtained from these analysis, quide to methods such as hair treatment and hair transplantation. Hair analysis which will be applied to hair skin is necessary before because each person's hair strand, hair follicles are different. FTG is come forward with features such as Standard, objective, reliable, inexpensive, time-saving. FTG, a digital image of physical changes in the interpretation of hair strands. Interpretation of this study was to perform an integrated system of hardware and software is designed. The system uses reference values previously established for analysis. These values have been identified as the approximate amount of hair growth. This system is designed with light-colored hair loss or glowing LED color system has been established which is visible bodies.