Telogen effluviumlu hastalarda vitamin ve mineral eksikliği saptanabilir mi ve anomali varsa dermoskopi bulgularıyla ilişkili midir?
Do patients with telogen effluvium have vitami̇n and mineral deficiency, if any, is it associated with dermoscopy findings?
- Tez No: 536473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Telogen effluvium, Otomatik yazılımlı bilgisayarlı fototrikogram, Vitamin, Mineral, Telogen effluvium, Automated Digital Phototrichogram, Vitamin, Mineral
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırma Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı'nda 2015-2018 yılları arasında telogen effluvium tanısı alan hastalar üzerinde yapılan tanımlayıcı kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmamızın amacı, telogen effluvium tanısı konulan hastalarda vitamin ve mineral eksikliği durumunun araştırılması ve bunun saç çekme testi ve otomatik yazılımlı bilgisayarlı fototrikogram sonuçları ile ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 973 hasta katılmıştır. Ferritin, vitamin B12 ve folik asit düzeyi, hemoglobin değeri gibi telogen effluvium ile ilişkili olabilecek parametreler ve bu parametrelerin saç çekme testi ve otomatik yazılımlı bilgisayarlı fototrikogram sonuçları ile ilişkileri araştırılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, ferritin ve demir düzeyleri düşük olan hastalarda saç çekme testi pozitifliği sıklığının anlamlı düzeyde daha fazla olduğu saptanmıştır. Hemoglobin düzeyleri ile anagen/telogen saç oranları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Vitamin B12 eksikliği olan ve olmayan hastalarda saç çekme testi pozitifliği açısından anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Benzer şekilde folik asit eksikliği olan ve olmayan hastalarda saç çekme testi pozitifliği açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Vitamin D eksikliği olan hastalar ile olmayan hastalar saç çekme testi ile değerlendirme sonuçları açısından, iki grup arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Çinko eksikliği olan ve olmayan hastalar arasında saç çekme testi ve otomatik yazılımlı bilgisayarlı fototrikogram testi sonuçlarına bakıldığında iki grup arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Ferritin ve demir düzeyleri düşük olan hastalarda saç çekme testi pozitifliği sıklığının anlamlı düzeyde daha fazla olduğu saptanmıştır. Hemoglobin düzeyleri ile anagen/telogen saç oranları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: This is a descriptive cross-sectional study performed on the patients diagnosed with telogen effluvium between the years 2015-2018 at the Department of Dermatology and Venearology of Kırıkkale University Faculty of Medicine. The aim of our study was to investigate the status of vitamin and mineral deficiency in patients diagnosed with telogen effluvium and to investigate its relationship with hair pull test and automated digital phototrichogram results. Material and Methods: 973 patients were included in the study. The parameters which may be related to telogen effluvium such as ferritin, vitamin B12 and folic acid level, hemoglobin value and their relationship with hair pull test and automated digital phototrichogram results were investigated. Results: In this study, it was found that the frequency of hair pull test positivity was significantly higher in patients with low ferritin and iron levels. There was a positive correlation between hemoglobin levels and anagen / telogen ratios. There was no significant difference in hair pull test positivity in patients with or without vitamin B12 deficiency. Similarly, there was no significant difference in hair pull test positivity in patients with or without folic acid deficiency. There was no significant difference between the two groups in terms of hair pull test. There was no significant difference between the two groups in terms of hair tensile test and automated digital phototrichogram test results in patients with or without zinc deficiency. Conclusion: The frequency of hair pull test positivity was found to be significantly higher in patients with low ferritin and iron levels. There was a positive correlation between hemoglobin levels and anagen / telogen scalp hair ratios.