Effects of calcium, boron, and humic acid foliar application on agromorphological and biochemical properties of pomegranate tree (Punica granatum L.) CV. Smaqulli grown in Erbil region
Yapraktan kalsiyum bor ve hümik asit uygulamalarının Erbil bölgesinde yetiştirilen Smaqulli nar (Punica granatum L.) çeşidinin morfolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkisi
- Tez No: 652712
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN YAVİÇ, PROF. DR. SHLER MAHMOOD TAHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyokimyasal, Bor, Hümik asit, Kalsiyum, Morfolojık, Nar, Biochemical, Boron, Calcium, Humic acid, Morphological, Pomegranate
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma 2019-2020 yıllarında Kuzey Irak'ın Erbil Bölgesi Smaqulli yöresinde yerel nar çeşidi yetiştiriciliğinde kimyasal ve organik gübre karışımlarının nar ağacının büyümesi ve meyve kalitesi üzerine ayrı ayrı veya kombinasyon halinde, humik asit (0, 3 ve 6 g L-1), kalsiyum (0, 2 ve 4 ml L-1 ) ve bor (0 ve 2 g L-1) dozlarının yapraktan uygulanmasının etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tam çiçeklenme döneminde, iki ve dört hafta sonra olmak üzere üç farklı dozda HA ve Ca ile iki farklı dozda B uygulamaları yapılmıştır. Araştırma, 3 tekerrürlü olarak tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre düzenlenmiştir. Numuneler hasat döneminde toplanmış ve kuru biyokütle, meyve kalitesi, klorofil içeriği ve besin alımı analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak, yapraktan uygulanan HA, Ca ve B dozlarının nar ağacının toplam tohum, kabuk ve korteks ağırlığı, meyve ağırlığı, ağaç başına meyve sayısı, verim, yaprak kuru ağırlığı, klorofil içeriği, yaprak alanı, 100 tohum ağırlığı, C vitamini, kalsiyum korteksi, yaprakta azot, fosfor, kalsiyum ve bor içeriği, bor korteksi, meyve boyutu, meyve uzunluğu, meyve çapı, pH, (TSS), (TA) ve anthocyanin gibi parametrelerinin çoğunu önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. Bu konuda en belirgin etki, 3 g HA L-1 + 4 ml Ca L-1 ve 2 g B L-1 dozlarının ayrı ayrı veya kombinasyon halinde uygulanmasıyla elde edilmiştir. HA + Ca ve B uygulamaları en önemli parametre olan meyvenin çatlamasında önemli bir farka neden olmamıştır. Bu çalışma, HA + Ca ve B uygulamalarının nar ağacının büyümesini ve verimini artırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on a local pomegranate variety in Smaqulli region of Northern Iraq's Arbil region in 2019-2020. The effects of foliar application of 0, 3, and 6 g. L-1 humic acid 0, 2, and 4 ml. L-1 calcium with 0 and 2 g. L-1 boron, separately or in combination on growth and fruit quality of pomegranate tree. Three rates of HA and Ca with two levels of B were applied before and after the blooming stage. The experiment was arranged in (RCBD), with 3 replications. Trees were sampled at the harvesting stage and analyzed for morphology characteristics, chemical composition, and yield production. Data were analyzed by (SPSS) using variance (ANOVA) at a 5% level. Results showed that application of HA with a foliar application (Ca and B) significantly increased most of the parameters pomegranate trees such as (total seed, peel, and cortex weight, fruit weight, number of fruit per tree, yield, leaf dry weight, chlorophyll content, leaf area, the weight of 100 seed, vitamin C, calcium cortex, calcium leaf, boron cortex, boron leaf, N-P-K leaf, fruit size, length of fruit, the diameter of fruit, pH, (TSS), (TA) and Anthocyanin. Cracking fruit was negatively affected by foliar fertilizers in this study. Combining foliar fertilizers was given the highest results on the growth and yield of a pomegranate tree. Pomegranate production is a significant contributor to the agricultural economy in Iraq and a significant source of income for farmers and rural communities of many provinces.