Senirce Köyü (Isparta) ile Burdur Gölü arasındaki pliyo-kuvaterner göl çökellerindeki fosil bulguların biyofabrik dokuları
Fossils biofabric structres of plio-quaternery lake deposits between the Senirce Village (Isparta) and Burdur Lake
- Tez No: 353468
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN GÖRMÜŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Burdur, Senirce, Pliyo-Kuvaterner, Göl Çökelleri, Biyofabrik, Burdur, Senirce, Plio-Quaternery, Lake Sediments, Biofabric
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 95
Özet
İnceleme alanı Senirce ( Isparta ) ile Burdur ili arasında yer alır. Çalışmada, sahanın stratigrafisi yeniden değerlendirilmiş, Pliyo ? Kuvaterner yaşlı güncel göl çökellerin midye ve gastropod fosillerinin dokusal özelliklerinin (biyofabrik) ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmada Senirce ( Isparta ) Bozanönü (Bozanönü-1, 2, 3), Senirce ( Isparta ) Mezarlık (Bozanönü-4), Burdur Gölü Yol kenarı ve Burdur Belediyesi kum ocakları olmak üzere altı adet ölçülü stratigrafik kesit gerçekleştirilmiş, çok sayıda örnek alınmıştır. Arazi gözlemleri yanı sıra bivalv ve gastropod örnekleri ve kırıntıların laboratuar incelemeleri de gerçekleştirilmiştir. Burdur Gölü ile Senirce arasında (1) Miyosen ? Alt Pliyosen göl çökelleri, (2) ?Üst Pliyosen - Pleistosen-Holosen göl çökelleri, (3) ?Pleistosen ? Holosen çökelleri ve (4) Holosen çökelleri olmak üzere dört ayrı göl çökellerine ayrılmıştır. Senirce Havzası; Bozanönü-1 Bozanönü-2, Bozanönü-3 ve Senirce mezarlık (Bozanönü-4) ve Burdur havzası; Burdur Yol kenarı kesiti, Burdur Belediyesi kum ocakları mevkiinde alınan ölçülü kesitlere göre kendi içerlerinde litofasiyeslere ayrılmışlardır. Biyofabrik olarak çökeller içersindeki fosil topluluklarının; yerinde, yarı taşınmış ve yeniden işlenmiş toplulukların varlığı ortaya konulmuştur. Bütün bu veriler ışığında, Senirce ve Burdur çökel havzalarının çökel yapıları, fosil ilişkileri, havzaların birbirleriyle olan etkileşimleri ve genel havza karekteristikleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Investigation area is located between Senirce ( Isparta ) and Burdur cities. Aims of this study are to establish the stratigraphy of the are, and to present the mollusc and gastropod biofabric data. In the study, the Plio ? Quaternery aged recent lake sediments in Senirce Bozanönü ( Isparta ) (Bozanönü-1, 2, 3), Senirce Cemetery ( Isparta ) (Bozanönü-4), The near road of Burdur Lake and Burdur Municipality Sand Quary locations were measured, and many spot samples were evaluated. Lacustrine deposits are divided into four different parts; (1) Miosen-Lower Pliocene lake sediments, (2) ?Upper Pliocene-Pleistocene-Holosen lake sediment, (3) ?Pleistocene-Holocene lake sediments and (4) Holocene lake sediments of between Burdur Lake and Senirce. Lake sediments of Senirce Basin are defined Bozanönü-1, Bozanönü-2, Bozanönü-3, Senirce Cemetery (Bozanönü-4) and lake sediments of Burdur Basin are defined Burdur Basin are defined different lithofacies areas. For biofabric description fossil assembleges are demonstrated, in situ, semi-moved and reworked assemblages. All of these datas showe us, Senirce and Burdur Basins deposit structures, fossil relations interactions with each other basins and is tried to determine the general chracteristics of basins.