Agregaların doğal radyoaktvite özellikleri
Determination of natural radioactivity of aggregates
- Tez No: 353467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSETTİN KILINÇARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Agrega, Doğal Radyoaktivite tayini, Gama Spektroskopik yöntem, XRD- analizi, Aggregate, Natural Radioactivity Determination, Gamma spectroscopic method, XRD-Analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tez çalışmasında inşaatlarda kullanılan agregaların doğal radyoaktivite tayininin test edilmesi amaçlanmıştır. Doğal radyoaktivite ölçümü için Isparta yöresine ait agrega çeşitlerinden barit, olivin, kaynaklanmış tüf, agrega, pomza, fonolit (andezit) temin edilmiştir. Malzemeler radyoaktivite tayini deneylerinde kullanılabilmek üzere önce öğütülmüş, toz haline getirilmiştir. Sonrasında Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsünde doğal radyoaktivite ölçümleri gama spektroskopik yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Isparta bölgesinden elde edilen ve agrega olarak kullanılabilecek malzemelerin doğal radyoaktiflik dereceleri belirlenmiş, radyoaktiflik derecesi standartlarda belirtilen değerler ile karşılaştırılmış, sonuçlar mukayese edilmiştir. Sonuç olarak barit, olivin, agrega malzemelerinde doğal radyasyon seviyeleri limit değerlerin çok altında çıkmaksından dolayı iç mekanlarda kullanımının uygun olduğu belirlenmiştir. Andezit, pomza, kaynaklanmış tüf malzemelerinin ise doğal radyasyon seviyeleri limit değerlerin biraz üzerinde bulunmuştur. Bu sebepten, bu malzemelerin iç mekanlarda kullanımının uygun olmadığı, fakat dış mekanlarda kullanımının uygun olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, determinations of natural radioactivity in aggregates used for construction were examined. As varieties of the aggregate of the region of Isparta; barite, olivine, tuff, aggregate, pumice and phonolite (andesite) for the measurement of natural radioactivity was obtained. Materials was ground before be used in to determination of radioactivity and chemical analysis experiments. Of the powderized materials, by gamma-spectroscopic method was carried out measurements of natural radioactivity in the Institute of Nuclear Sciences, Ege University. Degrees of natural radioactivity of materials that can be used as aggregate obtained from Isparta region were determined. The degree of radioactivity were compared with the values specified in the standards, the results were compared. As a result, natural radiation levels of barite, olivine and aggregate were determined to be appropriate to use inside buildings because of materials were far below the limit values. On the other hand, the natural radiation levels of andesite, pumice and tuff have been found slightly above the limit value. Therefore, of these materials are not suitable to use inside of buildings, but is thought to be appropriate for use in the outside of buildings.