Tuğla tozu katkılı harçlarda donatı korozyonunun araştırılması
Research of reinforcement corrosion on mortars of brick powder addition
  1. Tez No: 353489
  2. Yazar: SÜLEYMAN DALKILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı malzemeleri, çimento, geri dönüşüm, tuğla tozu atığı, korozyon, elektrokimyasal korozyon ölçümü, puzolanik malzeme, Construction materials, cement, rcycling, brick powder, waste, corrosion, electrochemical corrosion measurement, puzzolanic materials
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tez çalışmasında, tuğla atıklarının toz halinde, çimento harcı içerisine, çeşitli miktarlarda ilave edilmeleri sonucu, harç özelliklerine olan etkileri ile donatı korozyonuna karşı koruma etkinliği; normal portland çimentosu ve üretilen çimentoların birbirleriyle mukayesesi yapılarak incelenmiştir. Tuğla tozu çimento ağırlığının %0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 ve 40 oranlarında doğrudan çimento harcına ikame olunmuştur. Hazırlanan çimentoların performansları, çimento hamuru ve harcı olmak üzere iki farklı durumları üzerinde incelemeler yapılmıştır. Hazırlanan prizmatik harç numunelerinin 7 ve 28 gün suda kürlenmeleri sağlanmıştır. Kür süreleri sonunda, standartlara uygun olacak şekilde, eğilme ve basınç dayanımlarına ve fiziksel özelliklerindeki performanslarına bakarak, tuğla tozunun çimento özelliklerine etkisi incelenmiştir. Mekanik özellikleri bakımından, yeterli oldukları belirlenenler ile en düşük ve en yüksek tuğla tozu ikameli numunelerinden; %5, 15, 30, 40 oranlarında, tuğla tozu içeren harçlarla donatılı örnekler üretilmiştir. Tuğla tozu ikameli harç numunelerin, donatı çeliğini korozyona karşı koruma etkinliğini belirlemek üzere, %5'lik NaCl çözeltisi içerisinde 267 gün bekletilmişlerdir. Numunelerin korozyon özellikleri, 267 gün boyunca belirli periyotlarda elektrokimyasal ölçümleri takip edilerek; polarizasyon direnci (Rp), açık devre potansiyeli (Eadp), korozyon akım yoğunluğu (Icorr), korozyon hızı (mpy) değerleri elde edilmiştir. Korozyon deneylerinin bittiği gün olan 267. gün sonunda bu numunelerin bazı fiziksel ve mekanik özellikleri de incelenmiştir. Sonuç olarak, çimento yerine ağırlıkça tuğla tozu kullanım oranı artışına bağlı olarak numunelerin kıvam suyu miktarları, priz başlama ve bitiş süreleri artış eğilimi sergilemiştir. Prizmatik numuneler üzerinde yapılan araştırmalarda tuğla tozu ikamesinin su emme, porozite, kapiler su emme değerlerini arttırdığı; yoğunluk ve eğilme - basınç dayanımı değerlerini azaltma eğilimi olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte referans ve diğer tuğla tozu ikameli numuneler arasında en iyi sonucu %5 tuğla tozu ikameli karışım grubunun verdiği görülmüştür. Silindirik Ø5 x 10 cm boyutlarındaki korozyon numunelerinin, tuğla tozu artışına bağlı olarak, korozyona uğrama eğilimleri hakkında, TTİ5 numunesi referansla benzer eğilim göstermesi ve korozyon oluşumu bakımından düşükten yükseğe doğru TTİ15, TTİ30, TTİ40 şeklinde sıralandığı ve referansa göre de, daha dayanıklı oldukları söyleyenebilir. Korozyon dayanımı bakımından en iyi davranışı %15 tuğla tozu atığı ikameli numunelerin sergilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, as the result of adding brick waste as powder later in different quantities into cement mortar, the effects on mortar features and protection effectiveness against to equipment fittings corrosion was examined contrasting normal Portland cement and produced cement. Brick powder, at rate % 0, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 of cement was replaced into the cement mortar. The performances of prepared cement were examined in two different situations as cement paste and cement mortar. Prepared prismatic mortar samples were cured in water during 7 and 28 days. At the end of curing duration, the effect of brick powder on cement features in accordance with standards was searched looking at performance in physical features, and bending and pressure strength. Samples reinforced with mortars including brick powder at rate % 5, 15, 30, 40 were produced from the samples replaced the highest and the lowest brick powder, and those determined as sufficient in respect to mechanical features. Mortar samples replaced brick powder were kept waiting in %5 NaCL solution for 267 days to determine protection effectiveness against corrosion of equipment fitting steel. Polarization resistance (Rp), open circuit potantial (Eadp), corrosion current density (Icorr), corrosion speed (mpy) values and corrosion features of the samples of which electrochemical measurements in certain periods were followed during 267 days were obtained. At the end of the 267th day in which the corrosion experiments finished, some physical and mechanical features of those samples were examined. As a result, consistence water quantities of samples and set start and finish duration showed upward movement, depending on usage rate of brick powder instead of cement. In the research done on prismatic samples, it was stated that brick powder increased water absorption, porozite and capillary water absorption values, and there is decreasing trend of density and trend - pressure strength values. However, it was seen that the best result was given by %5 mixture group replaced brick powder between referance and the other samples replaced brick powder. It can be said that about the tendency of subjecting to corrosion depending on the brick powder increase of corrosion samples at Ø5 x 10 cm dimensions and cylindirical, TTİ5 sample shows similiar tendency, they are arranged as TTİ15, TTİ30, TTİ40 from the lowest to the highest in respect to occuring corrosion anda re more durable according to the referance. It was seen that samples replaced %15 brick powder waste showed the best behaviour in respect to strength.