Burdur- Çamoluk yöresi saf, aynı yaşlı ve doğal anadolu karaçamı meşcerelerinde büyümenin modellenmesi
Modelling of growth for pure, even-aged and natural anatolian black pine stands in Burdur-Çamoluk region
  1. Tez No: 353526
  2. Yazar: SEFA KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR CARUS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıklığa bağlı hasılat tablosu, sıklık, bonitet, yaş, Density dependent yield table, density, site index, age
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, Burdur-Çamoluk yöresindeki saf, aynı yaşlı ve doğal Anadolu karaçamı ?Pinus nigra Arnold subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe? meşcereleri için sıklığa bağlı hasılat tablosu düzenlenmiştir. Veriler, 270 örnek alandan elde edilmiştir. Örneklenen meşcerelerin yaşları 33-193, bonitet sınıfları I.-V. ve sıklık dereceleri ise 0.47-0.85 arasında değişmektedir. Düzenlenen sıklığa bağlı hasılat tablosu ile meşcere yaşı, bonitet endeksi ve sıklık derecelerinin fonksiyonu olarak kalan ve ayrılan meşcereye ilişkin büyüme elemanları tahmin edilebilmektedir. Elde edilen sonuçlar; temel büyüme yasaları ve literatür bilgileri ile uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a variable density yield table is constructed for pure, even-aged and Natural Anatolian Black pine ?Pinus nigra Arnold subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe ? in Burdur-Çamoluk region. The data are obtained from 270 sample plots. Stand age are 33-193, site index I.-V. and density degree 0.47-0.85. The growth components of main and removed stand can be estimated by density dependent yield table being functions of stand age, site index and density degree. The findings obtained from density dependent yield table were in agreement with the known rules and laws.