Silis dumanı katkılı ağır betonların fiziksel ve mekanik özellikleri
Physical and mechanical properties of heavily admixture silica fume concrete
- Tez No: 353531
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN BAŞYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Silis dumanı, ağır beton, barit, beton mukavemeti, radyasyon, Silica fume, heavy concrete, barite, concrete strength, radiation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tez çalışmasında, Antalya Eti Elektrometalurji İşletmesinden alınan silis dumanı ile Isparta ilinin Şarkikaraağaç ilçesinde bulunan Başer Madencilik işletmesinden temin edilen barit agrega ile ağır beton üretimi yapılmıştır. Çalışmada, basınç dayanımı, ultrasonik ses geçirgenlik, eğilme dayanımı, su emme miktarı, kuru ve doygun birim hacim ağırlık deneylerinin sonuçları elde edilmiştir. Numunelerin hazırlanmasında ince agrega olarak 0-4 mm?lik elekler arasında kalan %40 ince barit ile 4-16 mm?lik elekler arasında kalan %60 iri barit, agrega olarak kullanılmıştır. Sabit su/bağlayıcı oranı (0,50) ile hazırlanan ağır beton numunelerine silis dumanı, ağırlıkça portland çimentonun (PÇ 42.5 R) %10, %20 ve %30 (SDAB10, SDAB20, SDAB30) oranlarında karışımlara ilave edilmiştir. Bu numunelerin uygun yaşlardaki deney sonuçları araştırılıp, silis dumanı oranına bağlı değişimleri incelenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda numune içerisindeki silis dumanı miktarı arttıkça, işlenebilirliğin de oldukça azaldığı gözlenmiştir. Basınç dayanımı testi 7. 28. ve 90. gün yaşlardaki numuneler üzerinde yapılmıştır. Basınç dayanımının en fazla olduğu değer 90. gün yaştaki numunelerden elde edilmiştir fakat dayanım artışı 7. gün ile 28. gün arasında hızlı olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, heavy weight concrete was produced with silica fume that obtained Antalya Eti Elektrometalurji firm and Başer mining operations in the district of Isparta Şarkikaraağaç heavy concrete with aggregate production of barite were obtained. In study, compressive strength, ultrasonic sound permeability, flexural strength, water absorption, dry and saturated unit weight were obtained from the results of experiments. Screens as fine aggregate in the preparation of the samples of 0-4 mm 4-16 mm sieves with the remaining 40% of fine barite large remaining 60% of the aggregate used. Constant water/binder ratio (0.50) of heavy concrete samples prepared with silica fume by weight of portland cement (PC 42.5 R) 10%, 20% and 30% (SDAB10, SDAB20, SDAB30) was added to mixtures rates. Age appropriate test results of these samples was explored, examined the changes due to rate of silica fume. As a result of the experiments, the amount of silica fume in the sample increases, the observed decrease in workability quite. Compressive strength test were made on samples 7 th, 28 th and 90 th days aged. Compressive strength is the maximum value were obtained samples 90 th days aged but the increase in strength have been faster to 28 th with 7th days.