Asenkron motor test düzeneği
Induction motor test device
  1. Tez No: 353537
  2. Yazar: EYÜP ÇAKI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asenkron motor, Labview, verim, eşdeğer devre parametresi, Induction motor, Labview, efficiency, equivalent circuit parameters
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Sanayi tesislerinde elektrik enerjisini dairesel harekete çevirebilmek için motorlar kullanılır. Uygulamada çeşitli elektrikli motor kullanılmaktadır. Elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren elektrik motorları içerisinde en sağlam, en ucuz, en az bakım gerektiren ve en çok kullanılan motorlar asenkron motorlardır. Bu tez çalışmasında 3 fazlı asenkron motorların eşdeğer devre parametrelerini hesaplayan, performans ve yüklenme analizini yapan, etiket değerlerini doğrulayan, IEC 34-2 ve IEEE 122-B standardına göre verimini bulan laboratuvar tipi bir test düzeneği gerçekleştirilmiştir. Test düzeneğinde, asenkron motorun 3 faz akım ve gerilim, devir, moment ve sıcaklık değerleri sensörler tarafından ölçülerek veri toplama kartı (DAQ) yardımıyla bilgisayara aktarılmaktadır. Labview programında hazırlanan arayüz ile elde edilen verilerden parametrelerin hesaplanması, verimin bulunması, performans eğrilerinin çizilmesi ve etiket verilerinin doğrulanması sağlanmıştır. Test düzeneği ile 100 ve 112 gövde büyüklüğüne sahip, 2.2 kW 6 kutuplu, 3 kW 2 kutuplu, 4 kW 4 kutuplu asenkron motorlar ile yapılan testlerde elde edilen değerler motor çalışma parametrelerinin hesaplanmasında kullanılmıştır. Bu sonuçların motor etiket değerleri ile uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the industrial plants, motors are used to convert electrical energy to circular motion. In practice, there are many kinds of electric motors. However, inside of electric motor types that converts electrical energy into mechanical energy the most robust, cheapest, most widely used motors and minimal maintenance requirement are induction motors. In this study, a laboratory type testing set up was developed that calculates the equivalent circuit parameters of tree phase induction motors, implements performance and loading analysis, confirms tag values, finds motor efficiency according to IEC 34-2 and IEEE 122-B standards. In the testing set up, 3-phase currents and voltages, speed, torque and temperature values of induction motor measured by using related sensors with the help of data acquisition card (DAQ), transferred to the computer. Calculation of parameters was obtained from experimental data, efficiency was determined, performance curves were drawn and the tag data was verified by the prepared Labview program using graphical user interface. Values obtained in the test set up for the 2.2 kW 6-poles, 3 kW 2-poles and 4 kW 4-poles induction motors with the frame size of 100 and 112 were used for calculation of motor equivalent circuit parameters. These results were found to be compatible with the motor tag values.