Gümüş ile katkılanmış tio2 ince filmlerin üretimi ve karakterizasyonu
Fabri̇cati̇on and characteri̇zati̇on of si̇lver dopi̇ng tio2 thi̇n_fi̇lms
  1. Tez No: 353548
  2. Yazar: BURÇİN TAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Energy, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sol-jel, Dr.Blade (Sıyırma yöntemi), İnce film, Gümüş, Titanyum dioksit, Sol-gel, Dr. Blade, Thin film, Silver, Titanium dioxide
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Titanyum dioksit ince filmler yüksek fotokatalitik aktivitesi, kimyasal, optik ve elektriksel özellikleri sayesinde pekçok kullanım alanına sahiptir. TiO2 filmler, kimyasal buhar biriktirme, sıçratma, elektron demeti ile buharlaştırma, iyon ışını destekli biriktirme ve sol-jel gibi yöntemlerle değişik yüzeyler üzerine kaplanabilirler. Titanyum dioksit metal katkısız kullanıldığı gibi Gümüş (Ag), Silisyum (Si), Evropyum (Eu), Demir (Fe), Kobalt (Co), Niyobyum (Nb), Antimon (Sb), vb. metallerle katkılanarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada katkısız ve Ag katkılı TiO2 ince filmler hazırlandı. İnce filmler TiO2 pastalarını sıyırma yöntemi (Doctor Blade) ile ITO camlara kaplayarak hazırlandı. Farklı molaritelerde Ag ile katkılanan TiO2 pastasıyla hazırlanan ince filmlerin kristal ve morfolojik yapıları incelendi. Çalışılan bu tezde sol-jel yöntemiyle hazırlanan Ag katkılı TiO2 ince filmlerin kristal yapı analizleri X ışınları kırınımı cihazı (XRD) ile araştırıldı. Filmlerin morfolojik yapı özellikleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile incelendi.
Özet (Çeviri)
Titanium dioxide thin layers have widespread usage area by means of their high photocatalytic activation, chemical, optic, and electrical properties. TiO2 layers can be coated on various surfaces by various methods, such as chemical vapor deposition, sputter, e-beam evaperation, storage underpinned by ion beam and sol-gel. Though it can be used without doping it with metal, Titanium dioxside can also be used with doping it with Silver (Ag), Silisium (Si), Evropium (Eu), İron (Fe), Cobalt (Co), Niyobium (Nb), Antimony (Sb), and etc. In this study, TiO2 thin layers were prepared without doping it with metal and doping it with silver. Thin films layers were prepared by coating it on ITO glasses by TiO2 paste peeling method (Doctor Blade). Crystal and morphologic structures of thin films layers, prepared by doping TiO2 paste with Ag, were examined at various molarities. In this theses, crystal structure analysis of Ag doped TiO2 thin films layers doped with Ag metal, prepared by sol-gel method, were investigated by X-Ray Diffraction (XRD) device. Morphologic structure properties of layers were analyzed by Scanned Electron Microscope (SEM).