Borlanmış demir- nikel(Fe-Ni) ikili alaşımlarının (Permalloys) yüzey morfolojisinin araştırılması
Investigation of the surface morphology of boronized iron) nickel (Fe -Ni) binary alloys (Permalloys)
- Tez No: 353549
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bor, Borlama, Borlanmış Demir Nikel İkili Alaşımlar, Boron, Boronizig, Boronized iron nickel binary alloys
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada 4 farklı Nikel konsantrasyonuna sahip Fe-Ni ikili alaşımlarının (% 60-90 Ni) borlanması neticesinde ortaya çıkan yüzey morfolojisi ve sertlik değerleri üzerine Nikel konsantrasyonunun etkisi araştırılmıştır. Termokimyasalborlama yöntemi ve borlama ortamı olarak Ekabor-2 ticari tozlarının kullanıldığı fırınlarda numuneler 900 0C?de 5 saat borlama işlemine tabi tutulmuşlardır. Borlanan numunelerden kesitler alınıp metalografik olarak hazırlanan ve optik mikroskop ve elektron mikroskobu altındaki mikro yapıları incelenmiş, tabaka kalınlığı ölçümleri yapılmıştır. Borür tabakasının, geçiş bölgesinin ve ana malzemenin sertlikleri mikro sertlik cihazı ile ölçülmüştür. Öte yandan, X-ışını difraktometresi ile oluşan borür tabakasının bileşimi belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, numunelerin en dış kısmında bor verici kaynağından kaynaklanan bor-silis tabakasının oluştuğu ve bu tabakanın kalınlığının Ni miktarının artması ile arttığı tespit edilmiştir. Bor-silis tabakasının devamında ise ortorombik ve monokilinik karışımı Ni4B3 fazınoluştuğu, Ni miktarının artması ile bu fazın ortorombik faza kaydığı gözlenmiştir. Dişli görünüme sahip olan bu Ni4B3 fazının kalınlığının artan Ni miktarı ile azaldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; the effect of nickel concentration on the surface morphology and hardness values occurring as a result of boronizing the Fe-Ni permalloys (%60-90 Ni) having 4 different Nickel concentrations is investigated. The samples are subject to boronizing process for 5 hours at 900 0C in ovens in which thermochemical boronizing method and also Ekabor-2 commercial powder is used as the boronizing media. Profiles are taken from the boronized samples and their micro structures are examined under optical microscope and electron microscope which are prepared metallographically and then their layer thicknesses are measured. The hardness values of the boride layer, transition area and the main material are measured by a micro hardness device. On the other hand; the compound of the boride layer that is formed by the X-ray diffractometer is specified. Under the light of the findings obtained; it is determined that a boron-silica layer arising from the boron transmitter source on the outmost layer of the samples is formed and the thickness of this layer is increased by the increment of the Ni quantity. It is observed that orthorhombic and monoclinic mixture of Ni4B3 phase is formed at the continuation of boron-silica layer and this phase slides towards the orthorhombic phase by the increment of the Ni quantity. It is specified that the thickness of this Ni4B3 phase with a threaded view has decreased by the increasing Ni quantity.