Simav ve yakın çevresi jeotermal sularının hidrojeolojik, hidrojeokimyasal ve izotop jeokimyasal özellikleri
Hydrogeological, hydrogeochemical and isotope geochemical features of thermal waters in Simav and environs
  1. Tez No: 353565
  2. Yazar: OLAYINKA A BELLO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simav, Jeotermal, Jeotermometreler, Hidrojeoloji, Hidrojeokimya, Simav, Geothermal, Geothermometers, Hydrogeology, Hydrogeochemistry
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Simav jeotermal alanı, Türkiye'nin en önemli termal alanlarından biri olup Batı Anadolu Bölgesinde Simav graben sisteminde bulunur. Bu Simav grabeninin doğu kısmında, Simav ilçesinin yaklaşık 4 km kuzeyinde ve yüksek ve dik eğimli Simav Dağı ile ayrılan Simav ovasının KD kesiminde bulunur. Simav ovası yaklaşık 70 km2 olan bir alan kapsar, deniz seviyesi üzerinde 780 m yükseklikte bulunur ve 390 5' 23“ K enlem ve 28058'46”D boylamlarındadır. Simav ve yakın çevresi jeotermal suları artan sırada baskın katyonlar Na+K > Ca > Mg ile Na-HCO3-SO4 tipi sular olarak adlandırabilir. Buna karşın baskın artan baskın anyonlar HCO3 > SO4 > Cl şeklindedir. Cl-SO4-HCO3 üçgen diyagramı jeotermal suların periferik/olgunlaşmamış sular olduğunu göstermektedir ve bunlar büyük olasılıkla derin rezervuarlardan gelen su buharlarının ısıttığı yeraltı suları ile ilişkili olabilir. Kuvars, aragonit, kalsit ve kalsedon jeotermal suların deşarj sıcaklıklarında doygunluğa erişmiştir. Buna karşın rezervuar bileşimine bağlı olarak hesaplanan sıcaklıklarda sadece kuvars, dolomit ve kalsedon doygunluğa erişmiş olmaktadır. Silika termometresi 83 ile 182 0C arasında değişen rezervuar sıcaklıkları göstermektedir. Na+K-Ca-Mg düzeltme katyon termometresi Eynal?de yerinde ölçülen sıcaklıklara (148 ve 163 0C) oldukça yakın rezervuar sıcaklıkları vermektedir. ?18O ve ?D diyagramında meteorik su çizgisi boyunca dizilen araştırma alanı jeotermal suları meteorik kökenlidir ve 18O bakımından zenginleşme göstermektedir. Bu durum, rezervuar yüksek sıcaklığından dolayı sistemde su-kayaç etkileşimin ve/veya kaynamanın varlığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Simav geothermal field, one of Turkey?s most important fields, is located in Kütahya?s Simav graben system of western Anatolia. This is on the eastern part of the graben and approximately 4 km North of Simav town and on the NE edge of the Simav plain, which is separated from the mountain by a high and steep escarpment. The plain covers an area of about 70 km2 and is at an altitude of about 780 m asl and lies on latitude 390 5? 23? N and longitude 280 58? 46? E. The thermal waters of Simav can be classified as Na-HCO3-SO4 type water with the dominant cations in increasing order of Na+K>Ca>Mg while the anions are HCO3>SO4>Cl. The Cl-SO4-HCO3 ternary diagram shows that the waters are peripheral/immature and more likely related to groundwater heated by steam from deeper reservoirs. Quartz, aragonite, calcite and chalcedony are oversaturated at discharge temperatures while at a recomputed temperature according to the reservoir composition, only quartz, dolomite and chalcedony are oversaturated. The silica geothermometer shows reservoir temperatures between 83 and 1820C. The Na-K-Ca-Mg correction cation geothermometer gave reservoir temperatures close to the measured reservoir temperature on site in Eynal which is between 148 and 1630C. The waters plot along the meteoric trend line suggesting the source from local meteoric water and are rich in 18O. This situation points to the existence of fluid-interaction in the system and/or boiling due to the high temperature in the reservoir.