Aydın ili Köşk ilçesinde potansiyel incir (Ficus carica L.) ve kestane (Castanea sativa) üretim alanlarının belirlenmesinde coğrafi bilgi sistemlerinin kullanılması
Determination of the potantial fg (Ficus carica L.) and chesnut (Castanea sativa) production fields to use geographic information systems in Köşk district of Aydın province
  1. Tez No: 353574
  2. Yazar: BURCU DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATILGAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), İncir-Kestane Potansiyel Üretim Alanları, Aydın İli Köşk İlçesi, Geographic Information System (GIS), Fig-Chestnut Potential Production Areas, Aydın city of Köşk township
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Tez çalışması teknik personele çiftçiyi yetiştirmek istediği ürüne göre doğru ve kolay bir şekilde yönlendirme ve Köşk ilçesi için doğru ürünlerin yetiştirilmesini teşvik etmek amacıyla yapılmıştır. Bölgede ekonomik öneme sahip ürünler başta zeytin incir ve kestanedir. Zeytin Ege Bölgesi başta olmak üzere ülkemizin birçok yerinde yetişebilmektedir. Fakat kestane ve özellikle de incir kalite, ihracat ve işlenmesinde aranan özellikler bakımından Aydın ili genelinde üzerinde özellikle durulması gereken ürünlerdir. Çünkü çok kaliteli, besleyici ve verimi yüksek ürün üretimi bu havzada mümkündür. Bu çalışmada amaç, incir ve kestane gibi iki çok önemli ürünün önemini yeniden hatırlatmak ve üreticiye ışık tutabilmek amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemlerinin sorgulama ve analiz kısmından yararlanarak bu ürünlerin yetiştirilmesinde ekonomik getirinin yüksek olduğu alanları belirlemek ve bu alanların pazar değeri yüksek olan bu ürünlere ayrılmasını ve çiftçinin ekonomik gelir seviyesini artırmayı sağlamaktır. Bu çalışma ile incirin ve kestanenin yağış, sıcaklık, toprak yapısı, rüzgâr yönü, eğim, yükselti gibi parametreler dikkate alınarak yetiştirilebileceği alanlar araştırılıp uygun alanlar belirlenmiştir. Sonuç olarak yaklaşık 188858 dekar incir üretimi ve 34307 dekar da kestane üretimi için uygun alan olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, araştırıcı bu üretim alanlarını incir ve kestane bahçelerine dönüştürme konusunda üreticilere tavsiyelerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Thesis according to the product he wants to train the technical staff of the farmer and an easy way to use routing and to promote the right products in the Köşk is made of the township. The economic importance of the region is chestnuts, especially olives, figs and products. In many parts of the country, mainly in the Aegean region olive can be grown. But chestnut and especially in terms of quality, export and processing of figs sought should focus in particular on the Aydın province-wide properties. Because of very high quality, nutritious, and high efficiency, it is possible that in the production of the product. The purpose of this study, two very important product, such as figs and chestnuts conjure up again and the importance of the manufacturer, in order to keep the light from the inquiry and analysis of geographic information systems by taking advantage of these products is high in areas of economic scarcity, and the upbringing of these areas to leave those products with high market value and increase the level of the farmer's economic income. This work with fig and chestnut, rainfall, temperature, soil texture, slope, elevation, wind direction, taking into account parameters such as these nutrients are found in fields identified the appropriate fields researched and developed. As a result, approximately area of 188858 decar of fig production and 34307 decar of chestnut production were found as suitable area. In addition, researcher has advised to turn them into these field fig and chestnut gardens.