Aydın ili köşk ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinde mevcut durum analizi
Current situation analysis in köşk district dairy businesses of Aydın ​​province
  1. Tez No: 853927
  2. Yazar: MURAT ÇİNE
  3. Danışmanlar: PROF. KADİR KIZILKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, İstatistik, Agriculture, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Süt üretimi, Süt sığırcılığı, Performance, Milk Production, Dairy Farming
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada Aydın ilinin Köşk ilçesindeki süt sığırcılığı işletmelerinde mevcut durum analizinin yapılması amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmanın ana materyalini Aydın ili Köşk ilçesi Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinden alınan kayıtlardan yararlanılarak Köşk ilçesinde 20 baş ve üzeri hayvancılık faaliyetinde bulunan 105 süt sığırcılığı işletmesi oluşturulmuştur. Anketlerin değerlendirilmesinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Veriye ait yüzde, ortalama ve standart sapma tanımlayıcı istatistikler olarak kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada süt sığırı işletme yapısı ve özellikleri değerlendirilmiştir. Toplamda 4681 büyük baş hayvan varlığı belirlenmiş, en çok hayvan varlığını ineklerin oluşturduğu görülmüştür. İnek başına düşen süt miktarının 1 günlük 19.24 litre ve süt satış fiyatının genel olarak Eylül, Ekim 2023 aylarında ortalama 11 TL olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin sütlerini %52 oranında yerel mandıralara sattığı, çoğunluğunun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne üye olduğu görülmüştür. Hayvancılıkla ilgili kuruluşlara üye olduktan sonra işletmelerinin daha fazla destek aldığı ve kuruluşlardan en çok kayıtların düzenli tutulması ve küpelerin zamanında yapılması yönünde memnun kaldıklarını; memnuniyetsizlik durumlarının da zamanında ve yeterli derecede ilgi görememe ve hayvancılık konusunda eğitimlerin yetersiz olması görülmüştür. Sonuç: Yem ve süt fiyatlarının dengelenmesi ile hayvancılığa sağlanan desteklerin artırılması, süt sığırcılığı işletmelerinin uzun vadeli başarı ve sürdürülebilirliklerini sağlamak adına önemli adım olacaktır. Ayrıca işletme sahiplerine eğitim ve bilgilendirme seminerleri yapılarak, alanlarında bilgi sahibi olmaları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to analyze the current situation in dairy cattle farms in Köşk district of Aydın province. Material and Methods: The sample of this study was formed by randomly selecting 105 dairy cattle breeders having more than 20 head cattle based on the records from Aydın Cattle Breeders' Association and Aydın province Köşk district Agriculture and Forestry Directorate. Data on the socio-economic characteristics of the breeders and the performance of their farms were obtained through a questionnaire from 105 dairy cattle breeders. SPSS package program was used in the evaluation of the questionnaires. The percentage, mean and standard deviation were used as descriptive statistics of the features of survey. Results: In this study, the characterisitcs and structure of dairy cattle breeders were evaluated. A total of 4681 cattle assets were determined for dairy cattle breeders and 41%of this cattle assets was dairy cows. The daily average milk yield for per cow was 19.24 liters and the milk price on September, October 2024 was generally 11 TL. 52%of the milk production from dairy cattle breeders being member of Aydın Cattle Breeders' Association was sold to local dairies. Dairy cattle breeders indicated that after becoming a member of organizations related to animal husbandry, they received more support for cattle breeding. They also stated their satisfaction about artificial insemination, birth and pedigree information recorded on time by Aydın Cattle Breeders' Association and their dissatisfaction about not receiving timely and sufficient attention and insufficient training on animal husbandry. Conclusion: Balancing feed and milk prices and increasing the support provided to livestock will be an important step to ensure the long-term success and sustainability of dairy cattle enterprises. In addition, training seminars should be held for dairy cattle breeders to ensure that they are knowledgeable in their fields.