Nematoda dayanıklı bazı biber gen kaynaklarının kök-ur nematodu (Meloidogyne spp.) popülasyonlarının reaksiyonlarının belirlenmesi
Determination of reaction of root-knot nematode (Meloidogyne spp.) populations in some pepper gene resources resistant to nematode
  1. Tez No: 353576
  2. Yazar: FATMA GÜL GÖZE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pepper, Nematode Resistance, Root‐knot nematodes, Virulence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Virülent Kök-ur nematodu popülasyonları, dayanıklı çeşit kullanımını sınırlayan önemli faktörlerden birisidir ve bitkide dayanıklılığı sağlayan genin etkinliğini ortadan kaldırmaktadır. Bu çalışmada, Batı Akdeniz Bölgesi'nden toplanan Kök-ur nematodu popülasyonlarının“N, Me5, Me7-Mech1, Me1-Mech2”genlerini taşıyan dayanıklı biber hatlarında avirülent / virülent konukçu reaksiyonlarının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında 51 adet Kök-ur nematodu popülasyonunun saf kültürleri 1 yumurta paketinden kontrollü koşullar altında duyarlı Tueza F1 domates çeşidinde yapılmıştır. Popülasyonlar tür düzeyinde morfolojik olarak perineal modellerinden ve türe özgü primerler ile moleküler olarak tanımlanmıştır. Tanımlamalar sonucu, 26 adet Meloidogyne incognita, 21 adet M. javanica, 3 adet M. hapla ve 1 adet M. arenaria popülasyonu tespit edilmiştir. N genine sahip Carolina Wonder biber hattında M. incognita, M. javanica, M. arenaria ve M. hapla popülasyonlarının avirülent reaksiyon gösterdiği saptanmıştır. Me7-Mech1 genine sahip CM334 dayanıklı biber hatlarında M. incognita, M. javanica, M. arenaria avirülent reaksiyon gösterirken, M. hapla virülent reaksiyon göstermiştir. Me1-Mech2 genlerini taşıyan PM217 dayanıklı biber hattında D4, F6, K4 ve KA2 M. incognita popülasyonları virülent reaksiyon göstermiş, virülenslik oranları sırasıyla 0.86, 0.65, 0.96 ve 0.95 olarak bulunmuştur. M. arenaria dayanıklılığı sağlayan Me5 genini taşıyan Yolo Wonder biber hattında K18 M. arenaria popülasyonunun dayanıklılığı kırdığı saptanmıştır. Ayrıca, Yolo Wonder biber hattında K16, F7, F4 ve A1 M. javanica popülasyonları 1.15-3.25 arasında üreme oranı göstermiştir. Üç Isparta M. hapla popülasyonu PM217 ve Yolo Wonder dayanıklı biber hatlarında virülens reaksiyon göstermiştir. Çalışmanın sonucunda, N geni taşıyan Carolina Wonder ve Me7-Mech1 genlerini taşıyan CM334 biber hatlarının Kök-ur nematodu popülasyonlarının kontrolünde oldukça stabil nematod dayanıklılığı sağladığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler:Biber,Nematod dayanıklılığı, Kök‐ur Nematodları,Virülenslik
Özet (Çeviri)
Virulence reaction of root-knot nematode populations is one of the major limited factors to use of nematode resistant variety in the nematode management and virulent populations eliminate the effectiveness of genes that providing resistance. In the present study, virulence / avirulence reaction of root-knot nematode populations collected from West Mediterranean Region of Turkey was investigated in resistant pepper accessions that include nematode resistance genes; N, Me5, Me7-Mech1, Me1-Mech2. Fifty one root-knot nematode populations were pure cultured from single egg mass in the susceptible Tueza F1 tomato cv. under controlled conditions. Afterwards, the populations were identified by morphologically according to perineal patterns and molecularly with species specific scar primers. The populations of twenty-six Meloidogyne incognita, twenty-one M. javanica, three M. hapla and one population M. arenaria were confirmed by taxonomic studies. None of all root-knot nematode populations observed virulent reaction to Carolina Wonder carriying N gene. While M. incognita, M. arenaria and M. javanica were showed avirulent reaction, M. hapla reproduced on CM334 pepper accession including Me7-Mech1 nematode resistant genes. Four M. incognita populations, D4, F6, K4 ve KA2 showed virulent reaction and break down nematode resistance in PM217 pepper line including Me1-Mech2 genes. The ratio of virulence (Ch constant) M. incognita populations D4, F6, K4 and KA2 were detected 0.86, 0.65, 0.96 and 0.95, respectively. Meloidogyne arenaria K18 population broken down Me5 nematode resistance gene in Yolo Wonder pepper accession. Additionally, four M. javanica populations, K16, F7, F4 and A1, reproduced in Yolo Wonder line including Me5 gene and reproduction potential (RP) of these M. javanica populations were detected between 1.15 and 3.25 in this pepper line. Three M. hapla populations showed virulent reaction in the PM217 and Yolo Wonder pepper lines including Me1-Mech2 and Me5 RN genes. As a result of the study, it was observed that Carolina Wonder and CM334 pepper accession having N and Me7-Mech1 genes provided more stable nematode resistance in pepper to control root-knot nematode populations.