Farklı anaçların Akko XIII ve Gold nugget yenidünya çeşitlerinde meyve kalitesi ve muhafazası üzerine etkileri
Effects of differrent rootstock on fruit quality and storage of Akko XIII and Gold nugget loquat varieties
  1. Tez No: 353577
  2. Yazar: SEYLA TEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KOYUNCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidünya, Akdiken, Ayva, Anaç, Muhafaza, Loquat, Quince, Hawthorn, Rootstock, Storage
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmada 2009-2010 yıllarında, Antalya/Serik- Kayaburnu yöresinde yetiştirilen ayva, akdiken ve yenidünya çöğür anacı üzerine aşılı Akko XIII ve Gold Nugget yenidünya çeşitlerinde, anaçların meyve kalitesi ve muhafazası üzerine etkileri incelenmiştir. Anaçların meyvelerin muhafazası üzerine etkileri soğuk hava deposu (5±0.5 ºC sıcaklık ve % 90±5 Rh) ve manav koşullarında (20 ºC sıcaklık ve % 70±5 Rh) değerlendirilmiştir. Ayrıca soğuk odalardan her dönemde çıkartılan meyveler 2 gün 20 ºC sıcaklık ve 70±5 Rh oransal neme sahip koşullarda bekletilerek raf ömürleri belirlenmiştir. Meyveler soğuk odalardan 15 gün, manav koşullarından 3 gün aralıklarla analize alınmıştır. Anaçların meyve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla; meyve ağırlığı, meyve sertliği, meyve kabuk rengi, meyve/çekirdek oranı, suda çözülebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik, pH, olgunluk indeksi, toplam fenolik maddele, etilen üretimi ve solunum hızı ölçümleri ile duyusal analizler yapılmıştır. Depodan çıkartılan örneklerde; bu analizlere ek olarak, ağırlık kayıpları, ambalaj içi CO2 ve O2 ölçümleri, çürük meyve oranı ve fungal etmenler belirlenmiştir. Aynı analizler raf ömrü çalışmalarında tekrarlanmıştır. Meyveler streç filmle kaplanmış ve kaplanmamış (kontrol grubu) 2 kg'lık plastik ambalajlarda depolanmıştır. Denemeler, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Sonuç olarak; meyve kalite kriterlerine göre çeşit olarak Gold Nugget, anaç olarak ise ayva ve yenidünya anacının yenidünya yetiştiriciliği için daha uygun olabileceği sonucuna varılmıştır. Muhafaza çalışmalarında; meyvelerin kalitelerini kaybetmeden, soğukta ve streç film uygulamasıyla 30 gün, manav koşullarında ise 6 gün muhafaza edilebileceği ve Akdiken anacının muhafaza için uygun olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, fruit quality and their storability of Akko XIII and Gold Nugget loquat varieties which are grafted on Quince, Hawthorn and Loquat rootstock seedlings were investigated, in Serik-Kayaburnu, Antalya in 2009 and 2010 years. The effects of rootstocks on fruit storage were evaluated in cold storage (5 ± 0.5 C° and 90 ± 5 % Rh) and room (20 C° and 70 ± 5 % Rh) conditions. In addition, shelf-life of fruits after cold storage conditions was deteminated at 20 C° and % 70 ± 5 RH for two days. Fruits were analyzed to 3 day and 15 day intervals for cold storage and room condition, respectivety. Fruit weight, fruit firmness, fruit skin color, fruit/seed rate, soluble solid content, titratable acitidy, pH, maturity, total phenol, ethylene production, respiration rate and sensory analysis were evaluated to determine the effect of rootstocks on fruit quality. In addition these analysis, weight loss, CO2 and O2 rate, fruit decay rate and fungal agents were determined in fruit samples after cold storage. The same analysis were replicated for shelf-life studies. Fruits covered and noncovered (control) with stretch film were stored in packages of two kilograms. Trials were conducted according to completely randomized desing (CRD) with three replications As a result, according to fruit quality criteria, Gold Nugget as a variety and quince and loquat as a rootstock may be more appropriate for loquat cultivation. In storage studies, fruits can be stored without losing quality for 30 days in cold storage and 6 days in room conditions and Hawthorn rootstocks were not appropriate for storage.