Çanakkale kıyılarında kullanılan fanyalı dip ağlarının av verimi ve seçiciliği
Catching efficiency and selectivity of deep trammel nets on the coast of Çanakkale
  1. Tez No: 353586
  2. Yazar: MUSTAFA EMİR CİLASIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Uzatma Ağı, Seçicilik, SELECT Metodu, Av Verimi, Çanakkale, Gillnet, Selectivity, SELECT Method, Catch Efficiency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, kış mevsiminde Kuzey Ege Denizi'nde yaygın olarak kullanılan 36 mm, 42 mm ve 46 mm göz genişliğine sahip fanyalı uzatma ağlarının tür kompozisyonu, av verimi ve bazı önemli türlerin seçiciliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Seçiciliği belirlemek amacıyla 36 mm, 42 mm ve 46 mm göz genişliğinde 160 mm fanya göz genişliğine sahip ağlar yapılmıştır. Çalışmada kullanılan her ağa ait birim çabaya düşen av miktarı (CPUE), o ağ ile yakalanan hedef avın birey sayısının ve ağırlığının operasyon sayısı x ağ uzunluğuna bölünmesiyle elde edilmiştir. Ağların seçiciliğinin belirlenmesinde SELECT tahmin metodundan yararlanılmıştır. Beş farklı model kullanılarak (normal location, normal scale, gamma, log-normal ve bi-modal) eldeki verilere ait en uygun seçicilik eğrileri belirlenmiştir. 36 mm, 42 mm ve 46 mm göz genişliğine sahip ağlarda yakalanan türlerin model fonksiyonlarına göre seçicilik eğrilerinin optimum yakalama boyları sırasıyla; Dil balığı (Solea solea, L. 1758) için 17,47 cm, 20,38 cm, 22,31 cm, İskopit balığı (Scorpaena porcus, L. 1758) için 24,97 cm, 29,13 cm, 31,91 cm ve Sübye (Sepia officinialis, L. 1758) için 17,47 cm, 20,38 cm, 22,31 cm olarak hesaplanmıştır. Her üç ağında türler üzerinde bir av baskısı yaratmadığı tespit edilmiştir. Denemelerde ağların posta başına ekonomik balık yakalamadaki av verimi 1,54 kg/gün bulunmuştur. 3 kişinin çalıştığı 1 balıkçı teknesi göze alındığında, evini geçindirebilmesi için bu ağlardan en az 20 posta en fazla 40 posta (2.000 - 4.000 m) teknesinde ağ bulundurması yeterli olacağı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the species composition, catch efficiency and the selectivitiy of some important species caught by trammel nets with 36 mm, 42 mm and 46 mm mesh size are used widely on the North Aegean Sea. In order to estimate selectivity, the study was carried out by trammel nets with 36 mm, 42 mm and 46 mm inner panel mesh size and 160 mm outer panel of mesh size. The SELECT method was used for the determination of the selectivity parameters. In the study, catch per unit effort (CPUE) for each nets has been determined as; catched target number and total weight with dividing total nets length. The length at first maturity of the by-catch species were compared with the model lengths and spread values to determine whether the fishing pressure is available on the by-catch species stocks. Model lengths for trammel nets with 36, 42 and 46 mm mesh size according to the model function estimated as 17,47 cm, 20,38 cm, 22,31 cm for the common sole (Solea solea); 24,97 cm, 29,13 cm and 31,91 cm for the scorpionfish (Scorpaena porcus), 17,47 cm, 20,38 cm, 22,31 cm for cuttlefish (Sepia officinialis), respectively. It has been detected for all three nets are not making any fishing pressure on the fish stocks determined the selectivity parameters. In trials, target fish catch efficiency estimated as 1,54 kg/day (100 m). When we take into the consideration this result, its suggested that; a small fishing boat contains three people should have at least 20 fleet and maksimum 40 fleet trammel nets (2.000 - 4.000 m).