Çanakkale ili lahana ekim alanlarındaki kist nematodu türlerinin (Heterodera spp.)tespit edilmesi
Determination of cyst nematodes in cabbage areas in Çanakkale
- Tez No: 353598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: H. cruciferae, H. schachtii, H. avenae, Lahana, Çanakkale, H. cruciferae, H. schachtii, H. avenae, Cabbage, Çanakkale
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çanakkale ili, geniş alanlarda sebze üretiminin yapıldığı önemli tarımsal potansiyele sahip bir bölgedir. Bu çalışma 2012-2013 yıllarında Çanakkale ili ve ilçelerinde lahana ekim alanlarında yürütülmüştür. Çalışmada kist nematodu türlerinin (Heterodera spp.) belirlenmesi, bulaşık alanların tespit edilmesi, yoğunluklarının ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla Çanakkale ilinde beyaz lahana (Brassica oleracea L. var. capitata), kırmızı lahana (Brassica oleracea L. var. rubra), karnabahar (Brassica oleracea L. var. botrytis), brokoli (Brassica oleracea L. var. italica) ve brüksel lahanası (Brassica oleracea var. gemmiferae) ekilen alanlardan toplam 76 toprak örneği alınmıştır. Örnekleme yapılan lahana tarlalarının % 18,42'sinde kist nematodu tespit edilmiştir. Örnekleme yapılan köyler içerisinde en fazla kist nematodu 104 adet kist/250 gr toprak ile Gelibolu ilçesi Sütlüce köyünde tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda; Heterodera cruciferae (Franklin, 1945), Heterodera schachtii (Schmidt, 1871) türleri ile Tahıl kist nematodu (Heterodera avenae grup) Heterodera avenae (Wollenweber, 1924) türü saptanmıştır. Lahana ekim alanlarında saptanan türler ve bulunma oranları sırası ile; H. cruciferae % 7,9; H. schachtii % 2,7; H. avenae % 7,9 olarak tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerden; H. schachtii Çanakkale ili için; H. cruciferae ise Marmara Bölgesi kist nematodu faunası için ilk kayıt niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Çanakkale province has an important agricultural potential where vegetables are planted in wide areas. Cabbage is one of the economical crop that grown in Çanakkale. This study was carried out in cabbage plantation areas in Çanakkale in the years 2012-2013. This study objects to identify the species of cyst nematode, to determine the infected areas, and to find out the intensity. For this reason 76 soil samples were taken from fields where white cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata), red cabbage (Brassica oleracea L. var. rubra), cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis) broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) and brussels sprouts (Brassica oleracea var. gemmiferae) are planted. Cyst nematode was found in 18,42 % of the cabbage fields where the samples were taken. Among the villages, samples which were taken from, Sütlüce village in Gelibolu was the most infected area where 104 cyst nematodes were collected in 250 gr of soil. As a result of the study; Heterodera cruciferae (Franklin, 1945), Heterodera schachtii (Schmidt, 1871) and Heterodera avenae (Wollenweber, 1924) (Heterodera avenae group) (Wollenweber, 1924) were determined. The species and occurance rates determined in cabbages growing areas are H. cruciferae 7,9 %; H. schachtii 2,7 %; H. avenae 7,9 % respectively. Among the species, H. schachtii is first record for Çanakkale and H. cruciferae is first record for cyst nematode fauna of Marmara Region.