Lazer ile havada oluşturulan plazma içindeki bileşenlerin hızlarının belirlenmesi
Velocity determination of each components in laser induced air plasma
- Tez No: 353602
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: LIBS (Lazer Uyarımlı Plazma Spektroskopisi), Spektroskopi, LTE (Lokal Termodinamik Denge), LIBS (Laser Induced Plasma Spectroscopy), Spectroscopy, LTE (Local Thermodynamic Equilibrium)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışmada, LIBS (Lazer Uyarımlı Plazma Spektroskopi) yöntemi, yöntemin avantajları ve kullanım alanları anlatılmıştır. Deneysel düzenek ve spektal analizin temellerine değinilmiştir. Helyum gazı ve havada lazerle oluşturulmuş plazmanın spektal analizleri, Doppler genişlemesi bağlamında çalışılmıştır. Yapılan analizlerde LTE (lokal termodinamik denge) sınır şartları içerisindeki her bir molekülün hızları bulunmuş ve bu hızlardan plazma merkezindeki basınç değerleri hesaplanmıştır. Bulunan değerlerin literatüre ve teorik değerlerle uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the method of LIBS (Laser Induced Plasma Spectroscopy), the advantages and the fields of usage are explained. Theory of spectral analysis and experimental setup of LIBS are also investigated. Spectral analysis of Helium gas and laser generated plasma in the air was studied in terms of Doppler broadening effects. In analysing processes, velocities of each molecule was found and the value of pressure in plasma centre was calculated by assuming LTE (Local Thermodynamic Equilibrium) boundary condition. It was seen that the value found in the experimental results are consistent with theoretical value and literature.