Çanakkale yöresinde bulunan yaşlı kiraz ağaçlarının bazı bitkisel ve pomolojik özelliklerinin incelenmesi
Determination of some plant and pomological characteristics of over mature sweet cherry trees
- Tez No: 353603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Prunus avium, 0900 Ziraat, KuĢ Kirazı, Pomoloji, Seleksiyon Islahı, Prunus avium, 0900 Ziraat, Cherry rootstock, Pomology, Selection Breeding
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Ilıman iklim meyve türleri arasında önemli bir yere sahip olan kirazın, Dünya‟da ve ülkemizde yetiĢtiriciliğine son zamanlarda büyük önem verilmektedir. Gerek görünüm, gerekse tat ve kaliteli meyveleri sebebiyle tüketici tarafından aranılan bir meyve özelliğinde olan 0900 Ziraat kiraz çeĢidi, Çanakkale yöresinde yaygın olarak yetiĢtirilmektedir. Ancak, yörede son zamanlarda yaĢanan aĢırı yağıĢlar, bilinçsizce kullanılan büyümeyi düzenleyiciler, çeĢitlerin aĢılandığı uyumsuz anaçlar ve yanlıĢ bakım uygulamaları, hastalık ve zararlılar sebebiyle genç kiraz bahçelerinde kurumalar yaĢanmaktadır. Buna karĢın aynı yörede sınırlı sayıda bulunan 30 yaĢ ve üstü kiraz ağaçları bu olumsuz durumlardan etkilenmeyerek, meyve vermeye devam etmektedir. Bu çalıĢmada Çanakkale yöresinde yaygın olarak yetiĢtiriciliği yapılan kuĢ kirazı üzerine aĢılı 0900 Ziraat kiraz çeĢidine ait 30 yaĢ ve üzeri kiraz ağaçları belirlenmiĢ, standart 0900 Ziraat kiraz çeĢidine ait ağaçların bazı bitkisel ve pomolojik özellikleri ile karĢılaĢtırılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda meyve ağırlığı (9,94 g), meyve eni (27,29 mm), meyve boyu (24,38 mm), meyve eti oranı (% 94,698) ve SÇKM değeri (% 16,93) bakımından Umurbey-3 kodlu klon, standart 0900 Ziraat ve diğer tiplerden üstün bulunmuĢtur. SeçilmiĢ yaĢlı kiraz ağaçlarının hem çeĢit hem de anaç ıslahı açısından önemli özellikler taĢımaları nedeniyle ıslah programlarında değerlendirilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Sweet cherry is being important among temperate fruit species in the world. Its production gained importance in the world and in Turkey. Cheery is being sought due to its taste and quality by consumers so that there are widespread growth of the variety of 0900 Ziraat in Canakkale region. However, dead and dried cherry trees have been seen because of heavy rain, growth regulators used unconsciously, uncompatible rootstocks and unproper management applications. In spite of these poor conditions, cherry trees with 30 years old and more which have over productive is existed in the same area. This study which carried out in Canakkale was surveyed with 0900 Ziraat grafted on Prunus avium. Those selected mature trees were compared with standard 0900 Ziraat trees for their plant, phenological and pomological characteristics. As a result of this research, the type coded Umurbey-3 was found superior than standard variety and other types in terms of fruit weight (9.94 g), fruit width (27.29mm) , fruit length (24.38 mm), fruit flesh ratio ( 94.698 % ) and TSS (total soluble solids) value (16.93 %). Selected over mature sweet cherry trees should be included both of variety and rootstock breeding programs due to their superior characteristics.