Silindirik koordinatlarda elastik dalga denklemlerinin sonlu fark metodunu kullanılarak nümerik çözümlenmesi
Numeri̇c analysi̇s of elasti̇c wave equati̇ons at si̇li̇ndi̇ri̇c coordi̇nates usi̇ng fi̇ni̇te di̇fference method
  1. Tez No: 353601
  2. Yazar: BUKET YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Elastik Dalga Denklemi, Sonlu Farklar Metodu, Staggered Grid Metodu, Box Metodu, Elastic Wave Equation, Finite Difference Method, Staggered Grid Method, Box Method
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada önce genel ortogonal koordinatlardaki dalga denkleminden 2-boyutlu silindirik koordinatlardaki hareket denklemi elde edilmiştir. Daha sonra dalga yayılımının daha iyi ifade edilebilmesi için hareket denklemi elastik dalga denklemine indirgenmiştir. Sonra bu dalga denklemi sonlu farklar, Staggered grid ve Box metodları ile çözülmüştür. Farklı ortamlar için 2-boyutlu elastik dalga modellemesi yapılmıştır. Elastik dalga modellemesi için Fortran ve MathCAD programları kullanılarak çeşitli sismogramlar elde edilmiştir. Bu sismogramlar yardımıyla, farklı ortamlardaki dalga yayılım ve yansımaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The wave equation has been obtained for the orthogonal coordinates in this research, and then two-dimensional wave equation has been obtained as an equation of motion the Cylindrical coordinates system. Then, the equation of motion has been reduced to elastic wave equations to represent the wave propagation in the media better. This wave equation, finite difference, staggered grid, and box methods have solved with. Then two dimensional elastic wave modelling has been fulfilled for the different mediums. Fortran and MathCAD programming has been used for to obtain various seismograms for the elastic wave modelling. With the help of these seismograms wave propagation and reflections has been investigated.