Kuzey Ege ve Marmara Denizi'ndeki izmarit balıkları'nın (Spicara maena, Spicara smaris) otolit şekli, yaş ve büyüme özelliklerinin karşılaştırılması
Comparision of otolith morfometry, age and growth characteri̇sti̇cs of spicara maena and spicara smaris in the North Aegean Sea and Marmara Sea
- Tez No: 353617
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İŞMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Biology, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Ġzmarit, Spicara maena, Spicara smaris, büyüme, otolit Ģekil analizi, ayırma analizi, Stok ayırımı, Picarel, Spicara maena, Spicara smaris, growth, otolith image analysis, discriminant analysis, stock identification
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Kuzey Ege ve Marmara Denizi'nde izmarit populasyonlarının otolit morfometrisi, boy-ağırlık ilişkileri, yaşları, büyümesi tahmin edilerek, populasyon farklılıkları incelenmiştir. Bu amaçla Şubat 2013 – Ekim 2013 tarihleri arasında Kuzey Ege Denizi'nde Dikili, Altınoluk, Küçükkuyu ile Marmara Denizi'nde Karabiga, Bandırma, Tekirdağ limanlarından uzatma ağları ve olta ile avlanan izmarit örnekleri kullanılmıştır. Çalışma süresince Kuzey Ege Denizi'nden 168 adet S.maena ve 406 adet S.smaris, Marmara Denizi'nden 155 adet S.maena elde edilmiştir. Kuzey Ege Denizi'ndeki S.maena bireylerinin boy-ağırlık ilişkisi sabitleri tüm bireyler için a=0,010, b=3,063, dişiler için a=0,037, b=2,601, erkekler için a=0,002, b=3,612 olarak hesaplamıştır. Kuzey Ege Denizi'ndeki S.maena bireylerinin boy-ağırlık ilişkisi sabitleri tüm bireyler için a=0,049, b=2,347, dişiler için a=0,025, b=2,624, erkekler için a=0,045, b=2,382 olarak hesaplamıştır. Marmara Denizi'ndeki S.maena bireylerinin boy-ağırlık ilişkisi sabitleri tüm bireyler için a=0,003, b=3,532, dişiler için a=0,003, b=3,512, erkekler için a=0,003, b=3,552 olarak hesaplamıştır. Kuzey Ege Denizi'nde S. maena bireylerin II-VI yaş arasında, Kuzey Ege Denizi'nde S. smaris bireylerin I-IV yaşlar arasında, Marmara Denizi'nde S. maena bireylerin I-IV yaş arasında, Marmara Denizi'nde S. maena bireylerin I-IV yaş arasında dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Von Bertalanfy büyüme parametreleri S.maena'nın tüm bireyleri için Kuzey Ege Denizi'nde L∞=20,90 cm K=0,20 yıl-1 t0=-3,59 yıl, Marmara Denizi'nde L∞=17,44 cm K=0,47 yıl-1 t0=-1,17 yıl, S. smaris'in tüm bireyleri için Kuzey Ege Denizi'nde L∞=23,06 cm K=0,14 yıl-1 t0=-3,38 yıl olarak hesaplanmıştır. Kuzey Ege ve Marmara Denizi'ndeki S.maena bireyinin 6 otolit ölçüm değerinden 5 'i arasında istatistiksel olarak fark olduğu tespit edilmiştir. Ayırım analizi grup üyelerini doğru tahmin etmede %73,5 oranında başarılı olmuştur. Populasyonlar arasındaki gözlenen farklılığın genelde otolit genişliği ölçümlerinden kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Kuzey Ege ve Marmara Denizi'ndeki S.meana populasyonlarının, otolit ölçüm uzunlukları bakımından birbirlerine yaklaşık olarak %27 oranında benzerlik gösterdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, otolith morfometry, length weight relationship, age and growth of Spicara maena were estimated and population differences were examined. Saples were collected between February 2013 – October 2013 in the North Aegean Sea (Dikili, Altınoluk, Küçükkuyu) and Sea of Marmara (Karabiga, Bandırma, Tekirdağ) by longline catching and game fishing. Totaly 168 S. maena specimens and 406 S.smaris specimens were collected in the North Aegean Sea, 155 S. maena specimens were collected in the Sea of Marmara.The length weight relationship wereW=0.037*L2.601, W=0.002*L3.612, W=0.010*L3.063for male, female and total of S. maenarespectively in the North Aegean Sea.The length weight relationship wereW=0.025*L2.624, W=0.045*L2.382, W=0.049*L2.347for male, female and total of S. smarisrespectively in the North Aegean Sea.The length weight relationship wereW=0.003*L3.512, W=0.003*L3.552, W=0.003*L3.532for male, female and total of S. maenarespectively in the Sea of Marmara. S. maena individuals were detected between the age of II-IV and I-IV in the North Aegean Sea and Sea of Marmara respectively. S. smaris individuals were detected between the age of I-IV in the North Aegean Sea. The von Bertalanffy growth parameters of totalS. maena wereL∞=20.90 cm, K=0.20 year-1, t0=-3.59 year in the North Aegean Sea and L∞=17.44 cm, K=0.47 year-1, t0=-1.17 year in the Sea of Marmara. The von Bertalanffy growth parameters of totalS. smaris were L∞=23.06 cm, K=0.14 year-1,t0=-3.38 year in the North Aegean Sea. Five out of 6 otolith measurements were found to be statistically diffrent. 73,5% of original grouped cases were correctly classified by discriminant analysis. It is seen that the differences of populations were generally caused by the width measurements of the otoliths observed. In terms of otolith length measurement S.maena population of North Aegean Sea and Sea of Marmara were found to similarity approximately 27 % to each other.