YZ Cnc coşkun değişeninin X-ışın tayf analizi
X-ray spectral analysis of cataclysmic variable YZ Cnc
  1. Tez No: 353618
  2. Yazar: İHSAN BARGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLNUR GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kataklismik (Coşkun) değişenler, Cüce novalar, YZ Cnc, Sınır tabaka, XMM, Cataclysmic variables, Dwarf novae, Boundary layer, XMM, YZ Cnc
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada YZ Cnc sisteminin 0.3-10 keV enerji aralığında XMM-Newton x-ışın uydusu tarafından sistem durağan evresinde (15.2 kadir) iken 5 Ekim 2002'de 36906 s boyunca yapılan gözleminde elde edilen verisinin tayf analizi yapılmıştır. Öncelikle uydunun her üç kamerası için x-ışın görüntüleri ve ışık eğrileri elde edilmiştir. Daha sonra x-ışın tayfı görüntülenerek tayf model eşleşmesi yapılmıştır. Bu eşleşme sonucunda sistemle ilgili özellikler elde edilmiştir. Yapılan tayf model eşleşmesi sonucu Mekal tabanlı çok sıcaklıklı plazma emisyon modeli olan Cemekl en iyi uyumu sağlayan teorik model olarak bulunmuştur. Modelin bize verdiği sıcaklık T~10^8 K civarındadır. Ayrıca model bağımlı olarak bulunan sınır tabakası kütle aktarım oranı ~10^15 g/s mertebesindedir ki bu da bu tür sistemler için kritik değer kabul edilen 2x10^16 g/s'lik kütle aktarım oranından küçüktür. Bu değerden az kütle aktarım oranları optik olarak ince bir sınır tabakası oluşmasına neden olmaktadır. YZ Cnc sistemi için bu çalışmanın verdiği sonuç yayınlanan sert x ışınlarının optik olarak ince ve dolayısıyla sıcak gaza sahip sınır tabakasından geldiğidir.Ayrıca bu çalışmada bu çift yıldız sistemi için literatürde bulunmayan yörünge parametreleri de hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the data of YZ Cnc in 0.3-10 keV energy band taken by XMM-Newton satellite along 36906 sec were analysed spectroscopically. The system was in quiescent state (15.2 magnitude) when the observation done (5 October, 2002). First of all, the x-ray images and the light curves of the system for three camers of the satellite were obtained. Then the x ray spectrum was extracted and spectral analysis was done. At the end, using the results of the spectral analysis, the system characterisctics were decided. The spectral analysis is shown that Cemekl is the best fitted spectral model to the spectrum of the system. The resulting temperature is T~10^8 K. The mass accretion rate found depending on the spectral model is ~10^15 g/s which is less than the critical mass accretion rate value 2x10^16 g/s for such kind of systems. The values less than the critical value cause the optically thin boundary layer in dwarf novae. The result of this study for YZ Cnc system is that the emitted hard x rays are originated from optically thin and very hot boundary layer.In addition, the parameters of the YZ Cnc's orbit which had not in the literature were calculated.