Okskarbazepinin poli(P-aminobenzen sülfonik asit)-modifiye camsı karbon elektrotta ilaç formlarından miktarının belirlenmesi
Quantitative determination of oxcarbazepine in drug forms at poly(P-aminobenzene sulfonic acid)-modified glassy carbon electrode
  1. Tez No: 353616
  2. Yazar: ESRA RUKİYE APAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELEHATTİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Okskarbazepin, Voltametrik Yöntem, Diferansiyel Puls Voltametrisi (DPV), Dönüşümlü Voltametri (CV), Modifiye Camsı Karbon Elektrot, Ticari İlaç Tabletleri
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, okskarbazepin adlı ilaç etken maddenin elektrokimyasal indirgenme özelliğinden yararlanılarak modifiye camsı karbon elektrotta ticari formundan miktarı belirlendi. Optimum şartları belirlemek için farklı destek elektrolitlerde diferansiyel puls voltametrisi ve dönüşümlü voltametri ile indirgenme özelliği incelendi. Okskarbazepin için modifiye camsı karbon elektrotta keskin pikin ve maksimum akımın gözlendiği pH=7,00 fosfat çözeltisi destek elektrolit olarak seçildi. Pik akımına ve pik potansiyeline pH' ın etkisi diferansiyel puls voltametri tekniği (DPV) ile tarama hızının pik akımına etkisi ise dönüşümlü voltametri tekniği (CV) ile belirlendi. Belirme sınırı (LOD), kantitatif tayin sınırı (LOQ) ve konsantrasyon aralığı gibi analitik analiz parametreleri belirlendikten sonra, ilaç tabletlerindeki okskarbazepin'in miktarı belirlendi. Uygulanan voltametrik yöntemin doğruluk ve kesinliğini kontrol etmek amacı ile ilaç tabletinden okskarbazepin'in geri kazanım çalışmaları yapıldı. Ayrıca okskarbazepin'in indirgenme mekanizmasıda önerildi.
Özet (Çeviri)
In this study, active compounds named oxcarbazepine was determined from commercial drug form based on electrochemical reduction properties at modified glassy carbon electrode. In different supporting electrolyte, reduction was examined by differantial pulse voltammetry (DPV) and cyclic voltammetry (CV) to determine the optimum conditions. Glassy carbon electrode, using the electropolymerization technique, was modified with p-aminobenzenesülfonic acid. pH=7,00 phosphate solution in which sharp peak and maxium current was observed, at ultra trace graphite electrode for oxcarbazepine, was selected as supporting electrolyte. The effects of pH on the peak current and peak potential for material was investigated by differential pulse voltammetry (DPV) and the effect of scan rate on the peak current was investigated by cyclic voltammetry (CV) techniques. After analytical parameters, such as; limit of quantitation (LOQ), limit of detection (LOD) and range of concentration had been determined, quantitative of oxcarbazepine was determined from drug tablets. In order to check accucarcy and precision of applied voltammetric method, recovery experiment of oxcarbazepine was carried out from the drug tablet. Also, reduction mechanism of oxcarbazepine was proposed. Keywords :Oxcarbazepine, Voltammetric Method, Differential Pulse Voltammetry (DPV), Cyclic Voltammetry (CV) , Modified Glassy Carbon Electrode, Commercial Drug Tablets.