Satsuma mandarin çeşidinin Gümüldür koşullarında meyve büyümesi ve olgunlaşmasının bazı kalite özellikleriyle belirlenmesi
Determining fruit growth and ripening with some quality properties of Satsuma mandarin grown in Gümüldür conditions
- Tez No: 353619
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KAYNAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Satsuma, mandarin, turunçgil, büyüme ve gelişme, kalite özellikleri, Satsuma, Tangerine, Citrus, Growth and development, Quality properties
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu tezde Türkiye'de Satsuma mandarinin yaygın olarak üretildiği ve Gümüldür Mandarini olarak pazarlarda yer alan, üstün kalite ve tat özelliklerine sahip olan Satsuma Mandarinin İzmir Gümüldür koşullarında büyüme ve gelişme durumları incelenmiştir. Bu çalışmada Satsuma Mandarininin büyüme performansı ve en uygun hasat zamanı belirlenmeye çalışılmıştır. En uygun hasat zamanında; meyve çapının 64,32 mm, meyve boyunun 52,09 mm, meyve ağırlığının 92,31 g, SÇKM oranının %11,25, TETA'ın 16,74 g/100 g ve pH'nın 3,40 olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; elde edilen değerler göz önüne alındığında en uygun hasat zamanı Ekim ayının 4. haftası (29 Ekim) olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, which is growing generally in Turkey and named Gümüldür Mandarin in markets has excellent quality and taste. Satsuma Mandarin has been examined in Gümüldür İzmir condition.Determining performances and the most appropriate harvest times of Satsuma Mandarin in question are aimed as a result of this work. The values at the most appropriate harvest times; fruit diameter 64,32 mm, fruit length 52,09 mm, fruit weigth 92,31 g, soluble solid concentration %11,25, titratable acidity 16,74 g/100g and pH 3,40 have been determined. Taking into account the values for the most appropriate harvest time for Satsuma mandarin is the fourth week of October (29 October) as a result.