Çanakkale (Marmara bölgesi, Türkiye)ve çevresindeki iç sulardan izole edilen mikroalglerin moleküler karakterizasyonu
Molecular characterization of micro algae isolated from inland water in çanakkale (Marmara region, Turkey) and around
- Tez No: 353629
- Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN ERDUĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Mikroalgler, izolasyon, kültür, moleküler taksonomi, filogenetik, Microalgae, isolation, culture, molecular taxonomy, phylogenetic
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada Çanakkale (Marmara Bölgesi, Türkiye) ve çevresindeki iç sulardan mikroalgler izole edilip kültüre alınmıştır. Mevcut literatürler yardımıyla morfolojik tayinleri yapıldıktan sonra moleküler sistematik ile türlerin doğruluğu ve filogenetik ilişkileri araştırılmıştır. Türkiye iç sularına ait mikroalglerin özellikle ekonomik-ticari öneme sahip olan türlerin belirlenmesi ve bu mikroorganizmalar ile ilgili taksonomik yanılgıların ortadan kaldırılması sağlanmıştır. Çalışmada toplanan mikroalg örneklerinden elde edilen DNA'lar ile polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) analizi gerçekleştirilmiş, elde edilen ITS bölgelerinin dizi analiziyle baz dizilimleri belirlenerek filogenetik analizleri yapılmıştır. Morfolojik olarak tayin edilen mikroalg türlerinin tayinlerinin doğruluğu ve türlerin akrabalıkları araştırılmıştır. Çalışma boyunca Cyanobacteria, Heterokontophyta ve Chlorophyta gruplarından 24 takson elde edilmiştir. Bunlardan 18 örneğin dizi analizi yapılmış ve NCBI verileri ile hizalanmış ve bu örneklere ait katılım numaraları NCBI'dan alınmıştır. 11 örneğin morfolojik gözlem sonuçları ile BLAST sonuçları cins bazında benzerlik gösterirken, 7 örnekte böyle bir benzerlik yakalanamamıştır. Bu sonuç, mikrolaglerin sistematik karakterizasyonu yapılırken sadece morfolojik verilerin kullanılmasının yetersiz kalacağını bu verilerle birlikte moleküler tekniklerin de kullanılmasının gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; microalgae were isolated from inland water in Çanakkale (Marmara Region, Turkey) and cultured. After morphological identification by the present literature; the accuration of species and phylogenetic relations were investigated by molecular taxonomy techniques. Taxonomic mistakes of the algae species that have economic and commercial importance in Turkey have been eliminated. Polymerase chain reaction (PCR) analysis of DNA samples from microalgae were carried out. With the sequence analysis of the ITS regions, obtained as a result of this analysis, phylogenetic analysis to be designated by determining base sequences. Accuracy of determinations of the algae taxonomied morphologically was investigated. 24 taxa from Cyanobacteria, Heterokontophyta and Chlorophyta were obtained during the study. Eighteen of them were sequenced and aligned with NCBI data and accession numbers were obtained from NCBI. Results of morphological observations were similar to BLAST results at genus level for eleven of them, but seven of them were not similar. This result shows that molecular approaches must be used for detecting systematic category of microalgae.