Kozmik nötrino kaynakli bianchi tipi bazı uzay zamanlar ve özellikleri
Some bianchi type space-times with cosmic neutrino sources and their properties
  1. Tez No: 353632
  2. Yazar: NERİMAN VARLIKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TARHAN, PROF. DR. HÜSNÜ BAYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmik Nötrino, İdeal Akışkan, Kütlesiz Skaler Alan, Isı Akısı, Kozmik Sicim, Bianchi Tipi Uzay-Zamanlar, Klein-Gordon Denklemi, Cosmic Neutrino, Perfect Fluid, Massless Scalar Field, Heat Flow, Cosmic String, Bianchi Type Space-Times, Klein-Gordon Equation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada öncelikle; nötrinolar ve kozmoloji açısından önemi, Einstein alan denklemleri, enerji-momentum tensörü ve türleri özetlendi.Daha sonra, evrenin evrimininde birçok döneminde etkin rol oynadığına inanılan kozmik nötrinolar başta olmak üzere, ideal akışkan, kütlesiz skaler alan, ısı akısı ve kozmik sicim içeren bazı kozmolojik modeller oluşturuldu. Modellerin çözümlerinin araştırılması ve elde edilen çözümlerin fiziksel, kinematik ve matematiksel özelliklerinin tartışılması hedeflendi. Bu amaçla; sırasıyla kozmik nötrino, ideal akışkan, kütlesiz skaler alan, ısı akısı, kozmik sicim içeren ve homojen fakat anizotrop bir uzay zamanı temsil eden bazı Bianchi tipi uzay zamanlar için Einstein alan denklemleri elde edildi ve çözümleri araştırıldı.Elde edilen çözümlerin fiziksel özellikleri incelendi ve sonuçları irdelenerek evrenin evrimini ve bu evrim sırasında ortaya çıkan kozmolojik olayları açıklamadaki rolleri güncel bilimsel bilgiler çerçevesinde tartışıldı.
Özet (Çeviri)
In this study; neutrinos and significance of them for cosmology, Einstein field equations, energy-momentum tensor and types of it are primarily summarized.Then, some cosmological models containing neutrinos, which are believed to be played a effective role in various periods of universe particularly, ideal fluid, massless scalar field, heat flow and cosmic string were established. Both investigation of solutions related to models and discussion of physical, kinematical and mathematical properties of obtained solutions were aimed. For this purpose; Einstein field equations were obtained for some Bianchi type space-times representing homogeneous, anisotropic space-time and containing cosmic neutrinos, ideal fluid, massless scalar field, heat flow and cosmic string respectively and solutions of these equations were explored. Physical properties of obtained solutions were analyzed and their roles for explaining evolution of universe and cosmological events occurred during this evolution were discussed in the framework of the latest scientific information examining these solutions.