Production, performance and emission studies of municipal and medical waste plastic fuels and its blends with diesel
Belediye ve tıbbi atık plastiklerinden yakıt eldesi ve bu yakıtın dizel karışımlarının performans ve emisyon değerlerinin araştırılması
  1. Tez No: 353657
  2. Yazar: ÇAĞRI ÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Motor Performansı, Emisyonlar, Yakıt Özellikleri, Termal Parçalanma, Belediye ve Tıbbi Atık Plastik Yakıtı, Engine Performance, Emissions, Fuel Properties, Thermal Cracking, Municipal and Medical Waste Plastic Fuel
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın ana hedefi; plastik belediye ve tıbbi atıklarının alternatif bir dizel yakıt kaynağı olarak kullanımının incelenmesidir. Bu çalışma için; belediye ve tıbbi atıklardan elde edilen atık plastik materyaller kullanılmıştır. Atık plastikler termal parçalanma ile atık plastik yakıta dönüştürülmüştür. Belediye ve tıbbi atık plastik yakıtı, dizel yakıt ile hacimsel olarak %10, %20 ve %50 oranlarında karıştırılmıştır. Atık plastik yakıtlarının ve dizel karışımlarının yakıt özellikleri Amerikan Test ve Malzeme Birliği (ASTM) yöntem standartlarına göre analiz edilmiştir. Ayrıca atık plastik yakıt-dizel karışımları için; yakıt özellikleri, motor performansı ve egzoz emisyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The basic aim of this study was to examine the usage of plastic municipal and medical waste, as an alternative source to diesel fuel. For this study; waste plastic materials, obtained from municipal and medical wastes, were used. Waste plastics were transformed to waste plastic fuel by thermal cracking. Municipal and medical waste plastic fuels were blended with diesel fuel at volumetric ratios of 10%, 20% and 50%. Fuel properties of waste plastic fuels and its blends were analyzed in accordance with the standards of American Society for Testing and Materials (ASTM) methods. In addition to fuel properties, engine performance and exhaust emission studies of waste plastic fuel-diesel blends were carried out.