Türk inşaat sektöründe yüklenici firmaların tedarik zinciri yönetimi uygulamalarına bakış açıları
Contracting firms' perspectives in relation to supply chain management applications in Turkish construction industry
  1. Tez No: 353668
  2. Yazar: EBRAHİM SALAMİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL LAPTALI ORAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat Sektörü, Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarikçi ve Alt yüklenici Seçimi, Yapım ve Proje Yönetimi, Malzeme Yönetimi, Construction Sector, Supply Chain Management, Supplier and Sub- contractor Selection, Construction and Project Management, Material management
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
İnşaat sektörü her ülkenin ekonomik gelişmesinde önemli bir potansiyele sahip, hammadde, makine, finans, teknoloji ve daha önemlisi insan kaynağını kullanılan karmaşık ve önemli bir sanayidir. Fakat inşaat sektörü, genelde yüksek parçalanma, düşük verimlilik, maliyet ve zaman aşımları, çatışmalar ve anlaşmazlıklar ve iddialarla ilgili negatif etkilerle karakterize edilir. Bu durum ortaya çıkan ürünün fiziksel yapısı, sektörün yapısı ve inşaat sürecinin gerektirdiği organizasyonların çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır. Tedarik zinciri yönetimi, bir ürünün gelişmesinde tasarım ve üretim sürecine dahil olan kuruluşların bir ağ içerisinde malzeme ve bilgi kaynaklarının daha verimli ve etkin şekilde yönetilmesi ile ilgilenir. Son yıllarda tedarik zinciri yönetimi yenilikçi bir yönetim stratejisi olarak inşaat projelerinin verimliliğini ve etkinliğini artırmak için yapım ve proje yönetiminde temel bir unsur haline gelmiştir. Bu çalışmada Türk inşaat sektöründe yüklenici firmaların tedarik zinciri yönetimi uygulanmasına engel olan faktörler, kritik başarı faktörleri ve uygulamadan beklenen faydalar araştırılmıştır. Araştırmaya yönelik veri toplama amacıyla bir anket formu oluşturulmuş ve Türk inşaat sektöründe farklı bölgelerde faaliyet gösteren 104 ana yüklenici firmaya dağıtılmış, hipotez testleri ve faktör analizleri yapılmıştır. Bu bulgulardan sektörde tedarik zinciri yaklaşımın kültürel ve teknolojik problemleri olduğu görülmüştür. İleriki çalışmaların inşaat tedarik zinciri yönetiminde uygun bir yönetim sisteminin modellenmesine veya bilgi teknolojisi uygulamalarına yönelik olması sektörün faydasına olacaktır.
Özet (Çeviri)
Construction industry has a significant potential in the economic development of each country. Construction industry including; materials, machinery, technology and mainly, human resources, is a complex and an important industry. In general, construction industry is characterized with high fragmentation, low productivity, cost and time overruns conflicts and disputes. This is due to the physical structure of the resulting product, the structure of the industry and the organization of the construction process. Supply Chain Management deals with the management of materials and information resources across a network of organizations that are involved in the design and production process. In recent decades, supply chain management as an innovative management approach has become a fundamental element in the construction and project management to improving the efficiency and productivity of construction projects. This research focuses on exploration and investigation of the barriers against supply chain management application and also the critical success factors and the expected benefits of this application by Turkish construction contractors companies. A questionnaire form in order to collect data was formed and distributed to 104 main contractors that operated in construction sector in different regions of Turkey. Hypothesis testing and factor analysis were performed. Findings show that supply chain approach in Turkish construction sector has some cultural and technological problems. Future studies which focus on either modeling a suitable management system or application of information technology in supply chain management will be beneficial for the sector.