Serbest Lie cebirlerin alt cebirleri
Subalgebras of free Lie algebras
- Tez No: 353667
- Danışmanlar: PROF. DR. NAİME EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lie cebirleri, serbest Lie cebirleri, serbest Lie cebirlerinin alt cebirleri, Lie algebras, free Lie algebras, subalgebras of free Lie algebras
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bir cisim üzerinde tanımlı serbest Lie cebirlerinin alt cebirlerinin de serbest olduğu bilinen bir sonuçtur. Bu çalışmada serbest Lie cebirlerinin bir cisim üzerinde tanımlı olmadığı durumlarda alt cebirlerinin ne zaman serbest olduğu incelenmiş ve üreteçlerinin elemanlarının hangi formda olduğu gösterilmiştir. Ayrıca serbest nilpotent ve serbest polinilpotent Lie cebirlerinin daha düşük sınıftan serbest nilpotent ve serbest polinilpotent Lie cebiri üreten alt kümeleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It's a well-known that the subalgebras of free Lie algebras which are defined on a field are also free. In this study it is analyzed when the subalgebras are free in the situations which the free Lie algebras are not defined on a field and it is showed in which form the components of the generators are. Also the subsets which produce a lower class free nilpotent and free polynilpotent Lie algebra of free nilpotent and free polynilpotent Lie algebras are analyzed.