Bruselloz ön tanılı hastaların serumlarında Brucella antikorlarının belirlenmesi amacıyla kullanılan çeşitli serolojik yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of various serological methods used for laboratory diagnosis of Brucellosis
  1. Tez No: 353866
  2. Yazar: ESRA GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HAMİDULLAH UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aglütinasyon testleri, bruselloz, ELISA, serolojik yöntemler, Agglutination tests, brucellosis, ELISA, serological methods
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç. Bu çalışmada, brusellozis ön tanılı hastaların tanısında kullanılan çeşitli serolojik yöntemlerden alınan sonuçların karşılaştırılması amaçlanmıştır.Materyal ve Metot. Bruselloz ön tanılı hastaların serumlarından RBT, STA, CT ve ELISA (IgG ve IgM) çalışıldı. Ayrıca hastalara brusellozis epidemiyolojisi ile ilgili bir anket formu dolduruldu. Uygulanan yöntemlerin duyarlılık ve özgüllükleri, ELISA (IgG ve/veya IgM) pozitifliği sonuçları referans alınarak ROC eğrisi kullanılarak hesaplandı.Bulgular. Bruselloz ön tanılı 117 hasta çalışma kapsamına alındı. Bruselloz tanısında kullanılan serolojik testlerden en az birisinin pozitif olduğu 85 hastanın 57'si (% 67.1) erkek ve 28'i (% 32.9) kadındı. Hastaların yaşları 5-75 (ortalama 34.0) aralığında idi. Serum örneklerinden RBT ile 81'i (%95.3), STA ile 73'ü (% 85.9), CT ile 64'ü (%75.3), ELISA ile 67'si (%78.8) pozitif bulundu. ELISA (IgG ve/veya IgM) pozitifliği referans olarak alındığında, testlerin duyarlılıkları ve özgüllükleri; Rose Bengal için % 94.0 ve % 64.0 STA için % 94.0 ve % 80.0, Coombs için % 91.0 ve % 94.0, ELISA IgG için % 86.6 ve %100.0, ELISA IgM için % 70.1 ve % 100.0 olarak belirlendi.Sonuç. Hastalığın klinik şekillerini belirlemek ve çapraz reaksiyon, blokan antikor varlığı, prezon olayı gibi tanıyı olumsuz etkileyecek durumları engellemek için bruselloz kliniği olan kişilere endemik bölgelerde her zaman RBT ve STA yeterli olmamaktadır. Bu durumda STA'nın düşük titreleri için serokonversiyon takibi veya Coombs ve ELISA gibi testlerle laboratuvar tanı desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim. The aim of this study was to compare the results of various serological methods, in patients who were suspected to have brucellosis.Material and Method. Serological techniques, including the RBT, STA, CT and ELISA (IgG and IgM) method was performed to patients who were suspected to have brucellosis. Additionally we apply a questionnaire about epidemiology of brucellosis to this patient.The sensitivity and specificity of the used methods was calculated using ROC curve according to ELISA (IgG and/or IgM) positivity.Results. 117 patients who were suspected to have brucellosis were included in the study. Eighty-five patients 57 (67.1%) were male and 28 (32.9%) were female were serologically positive at least one serologic method of laboratory diagnosis of Brucellosis. Their ages ranged from 5 to 75 years (median, 34.0 years). The positivity rate of RBT, STA, CTA, and ELISA (IgG and IgM) test were 95.3 %, 85.9 %, 75.3 %, and 78.8 % respectively. When ELISA (IgG and/or IgM) positivity accepted as the referans test, the sensitivities and specificity of the tests were calculated as follows; 94.0 % and 64.0 % for Rose Bengal, 94.0 % and 80.0 % for STA, 91.0 % and 94.0 % for Coombs, 86.6% and 100.0 % for ELISA IgG, and 70.1 % and 100.0 % for ELISA IgM.Conclusion. RBT and STA is not enough for all case, to determine the clinical situtiation of disease and to prevent cross reaction, nonaglutine antibody and prezone fenomeni which give faulty in diagnosis of brucellosis especially in endemic area. In this condition, for low titer of STA, detection of the seroconversion or some serological tests (CTA and ELISA) should be used together to increase the chance of laboratory diagnosis of brucellosis.