Hemodiyaliz fistül malfonksiyonlarında perküten endovasküler yöntemlerin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of efficacy of the percutaneous endovascular techniques in haemodialysis AVF malfunctions
- Tez No: 353959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL MAVİLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Perkütan endovasküler tedavi, arteriyovenöz fistül, hemodiyaliz, balon anjioplast, Percutaneous endovascular treatment, arteriovenous fistula, haemodialysis, balloon angioplasty
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Hemodiyaliz fistül malfonksiyonlarında perkütan endovasküler yöntemlerin teknik başarı, primer ve sekonder patensi sürelerinin değerlendirilmesi. Materyal ve metod: Bu çalışmaya Ocak 2011 ? Aralık 2012 tarihleri arasında fistül malfonksiyonu nedeniyle perkütan tedavi uyguladığımız olgular dahil edildi. Olguların tamamı işlem öncesinde sonografik olarak değerlendirildi. İşlem esnasında alınan fistülogramlarda saptanan patolojilerin tipleri ve lokalizasyonları kaydedildi ve sonografik bulgularla karşılaştırıldı. İşlemlerin teknik başarısı ve birinci yıl için üç aylık periyotlarla ikinci yıl için altı aylık periyotlarla primer ve sekonder patensi süreleri kaydedildi. Bulgular:Çalışmaya alınan 136 olguya, toplam 167 işlem (17 olguya iki, 7 olguya üç kez) uygulandı. 122 olguda periferal, 14 olguda santral yerleşimli lezyonlar mevcuttu. Periferal lezyonların 95?i stenoz, 26?sı tromboz, 5?i kronik venöz okluzyon iken santral lezyonların 8?i stenoz, 6?sı okluzyon idi. Sonografinin sensitivitesi; perianastomotik stenozların tespitinde %84, diğer lezyonların tespitinde %100 idi. Teknik başarı; periferal ve santral stenozlarda %100 iken, periferik trombozlarda %75, santral okluzyonlarda %66 idi. Bir yıllık primer ve sekonder patensi sırasıyla nativ arteriyovenöz fistül (AVF) stenozlarında; %78.5, %87.8, nativ AVF trombozlarında; %27.2, %45.4,greft AVF trombozlarında; %33.3, %33.3,santral venöz stenozlarda; %85.7, %100 ve santral venöz okluzyonlarda; %25, %50 idi. Sonuç: Perkütan endovasküler tedaviler hemodiyaliz fistül malfonksiyonlarında özellikle nativ AVF stenozlarında yüksek teknik başarı ve yüksek primer ve sekonder patensioranları nedeniyle ilk tercih edilmesi gereken tedavi yöntemi olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose:To evaluate the technical success, primary and seconder patency rates of percutaneous endovascular treatment in haemodialysis fistula malfunctions. Materials and method: Patients with haemodialysis fistula malfunctions,between January 2011 and December 2012, who underwent percutaneous endovascular treatment were enrolled into the study. Before the procedure all patients were evaluated sonographically.Thereafter fistulography was performed.The type and location of the lesionsfor both imaging methods were recorded and the findings were compared. The technical success of the procedures, primary and seconder patency rates were recorded. Results:For the 136 patients who were included into this study, 167 percutaneous treatment (two times for 17 patients, three times for 7 patients) procedures were performed. The lesions were located peripherally in 122 patients and centrally in 14 patients.The sensitivityof sonographyfor thedetectionof perianasthomotic stenosis was 84% inand100%for theotherlesions.The technical success rates for peripheraland central stenoses,peripheralthrombosis,and centralocclusions were 100%, 75% and 66% respectively.One year primary and secondarypatencyrates were; 78.5%, 87.8% for nativeAVFstenosis, and 27.2%, 45.4% fornativeAVFthrombosis, 33.3%, 33.3%, for graftAVFthrombosis, 85.7%, 100% for central venous stenosis, and 25%, 50%for central venousocclusions. Conclusion:Percutaneousendovascular treatment should be the first choise in haemodialysis AVF malfunctions, especially in the treatment of native AVF stenoses because of high technical success and high primary and secondary patency rates.