Mide kanserli olgularda kan ve mide leptin seviyesi ile mide leptin reseptör, kan solubl leptin reseptör, TNF-alpha, IL-6 ve soluble IL-1 decoy (tuzak) reseptör seviyelerindeki değişim
Blood and gastric leptin levels and gastric leptin receptors, soluble leptin receptors, TNF-alpha, IL-6 and soluble IL-1 decoy (trap) receptor levels changing in gastric cancer patients
- Tez No: 353958
- Danışmanlar: PROF. DR. ESER KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, leptin, leptin reseptör protein, IL-6, sIL-1RII, TNF, western blot, Gastric cancer, leptin, leptin receptor protein, IL-6, sIL-1RII, TNF, western blot
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Mide adenokarsinomlu hastalarda mide ve kan leptin ile solubl leptin reseptörü (SLR), mide leptin reseptör protein seviyesi ve TNF-?, IL-6, sIL-1RII seviyelerindeki değişimin ilk defa birlikte değerlendirilerek mide kanserli hastalardaki rolünün, dolayısıyla muhtemel indikatör özelliğinin ortaya konulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Laboratuvar bulguları ile şüphelenilip endoskopik olarak mide kanseri düşünülen, daha sonra ise histopatolojik olarak mide kanseri tanısı konmuş 30 erkek hasta çalışma kapsamına alındı. Vücut kitle indeksi açısından benzer, normal endoskopik muayene için gastroenteroloji polikliniğe başvuran kişiler arasından seçilen 25 erkek birey tarafından kontrol grubu oluşturuldu. Bu gruptan endoskopi sırasında mide biyopsi örnekleri ve endoskopi sonrası açlık tam kan örneği alındı. Hasta grubundan kanserli bölgeden biyopsi için doku alınırken, kanserli bölgenin dışından tümöre komşu normal mide dokusundan yine doku biyopsileri alınarak doku leptin reseptör protein seviyesinin ve doku leptin seviyesinin tayininde 2. bir kontrol olarak kullanıldı. Serum örneklerinde leptin, solubl leptin reseptör, TNF-?, IL-6, solubl IL-1 decoy (tuzak) reseptör seviyeleri ölçüldü. Bulgular: Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında hasta grubunda, doku leptinde artış, doku leptin reseptör protein değerinde azalış, serum leptin düzeyinde azalış, serum leptin reseptörde artış, serum TNF-??da artış, IL-6?da artış ve solubl IL-1 tuzak reseptörde azalış tesbit edildi. Sonuç: Mide adenokarsinomlu hastalarda elde edilen bütün bu sonuçlar; özelikle mide doku leptin seviyesi ve yine mide doku reseptör protein seviyesi değerlendirilmesinde çift kontrol grubu kullanılarak ve yine kan leptin, solubl leptin reseptör ve TNF?, IL-6 ve sIL-1-R II seviyelerindeki değişim gösterilerek elde edilen sonuçlar, mide kanserinde tanı, prognoz ve muhtemel tedavi yöntemleri içinde bu parametrelerin daha etkin bir şekilde ve daha üst seviyelerde değerlendirilmesi gereğini bir kere daha düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Blood and gastric leptin levels and gastric leptin receptor protein, soluble leptin receptors, TNF-?, IL-6 and soluble IL-1 decoy receptor levels changing in gastric cancer patients were tried to be investigated together to present their relationship and whether their possible role of indicator in gastric patients. Materials and Methods: 30 male patients were included to the study, who were at the begining according to the laboratory findings and endoscopic examination considered to be suspicious for endoscopic gastric cancer then confirmed with histologically diagnoses as gastric cancer. 25 male subjetcs, in terms of body mass index similar to patients group, were inculuded to the study as control group. While biopsy samples were taken from the cancerous region of the gastric tissue, outside of the cancerous region, just adjacent to the this cancerous region, normal gastric tissue biopsy samples were also taken to use as a second control, in addition the normal subjects for the analysis of gastric tissue leptin receptor protein levels and leptin levels. Leptin, soluble leptin receptor, TNF-?, IL-6, soluble IL-1 decoy receptor levels were measured in serum samples of all. Results: In patient groups compared to control group; an increase tissue leptin levels, a decrease in tissue leptin receptor protein level, a decrease in serum leptin levels, increases both in serum TNF-? and IL-6 levels and a clear decrease in soluble IL-1 decoy receptor levels were detected. Conclusion: Evoluation of all these results obtained from patients with gastric adenocarcinoma, changes of gastric tissue leptin levels and gastric tissue receptor protein levels using especially double control groups and also changes of blood leptin, leptin receptor, and soluble TNF-?, IL-6 and sIL-1-R II levels, suggest that the necessity of the evaluation gastric cancer more efficiently, in respect to diagnosis, prognosis and treatment methods for these parameters.