Diyabetli kadın ve erkek hastalarda cinsel işlev bozukluğunu etkileyen faktörler
The factors that affect the sexual function defectes woman and man patietns
  1. Tez No: 353966
  2. Yazar: NİHAL ALTIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAKBULE BATMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Kadın ve Erkek Sağlığı, Cinsel İşlev Bozukluğu, Diabetes, women and men health, sexual dysfunction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Diyabetes Mellitus, cinsel işlev bozukluğunun etiyolojisinde yer alan sistemik hastalıkların içerisinde yer almaktadır. Diyabet, bireylerin cinsel ilişkilerinde alınması gereken normal cevapları etkileyerek cinsel ilişkilerini ağrılı ve sıkıntılı bir duruma sokabilir. Araştırma; diyabet tanısı konan olan kadın ve erkeklerde cinsel işlev bozukluğunu etkileyen faktörleri incelemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlandı. Araştırma Ekim 2012 ? Haziran 2013 tarihleri arasında İstanbul İlinde Özel Gaziosmanpaşa Hastanesinde yazılı izinler alınarak araştırma sınırlılıklarına uyan 181 diyabetli kadın ve erkek hasta ile yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan 32 soruluk veri toplama formu, Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (KCİÖ) ve Ereksiyon İşlevi Uluslararası Değerlendirme Formu (IIEF), yüz yüze görüşme tekniği ile toplandı. Veriler; Bağımsız Örneklem Student-t testi Tek Yönlü Varyans Analizi ile değerlendirildi. Örneklemin yaş ortalaması, kadın hastaların yaş ortalamasının 45,89±15,97; erkek hastaların yaş ortalamasının 44,91±14,18 olduğu bulundu. Diyabet tiplerine bakıldığında; %77,5'nin (n=89) Tip II kadın hasta, %88'nin (n=92) Tip II erkek hasta olduğu görülmektedir. Kadın hastaların, diyabet tipine göre KCİÖ'nün Orgazm alt boyutundan aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptandı. Tip 1 diyabetik kadınlar ile Tip 2 diyabetik kadınlar & Gestasyonel diyabeti olan kadınlar arasında anlamlı fark var. Yani Tip1'lerin orgazma ulaşma düzeyleri diğerlerinden anlamlı düzeyde düşük bulunmuş. Erkek hastaların, öğrenim durumlarına göre Ereksiyon İşlevi Uluslararası Değerlendirme Formu'nun Erektil Disfonksiyon alt boyutundan ve ölçek toplam puanından istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir fark olduğu saptandı. İlkokul ve ortaokul düzeyinde eğitim görmüş erkeklerin ölçek puanları lisans ve lisansüstü eğitimi olan hastalardan daha yüksek bulunmuş. Erkek hastaların, diyabetik olma süresine göre IIEF'den aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Diyabetik kadın ve erkeklerde cinsel işlevlerini etkileyen faktörler arasında evlilik süreleri kadınlarda görülürken erkeklerde görülmemektedir. Çocuk sahibi olma durumundan kadınlar etkilenirken erkekler bu durumdan etkilenmemektedir. Diyabet dışında diğer kronik hastalıklara bakıldığında hipertansiyon kadınlarda cinsel işlevleri etkileyen faktörler arasında görülürken erkeklerde kanser olduğu görülmemektedir. Diyabet hastası olan kadın ve erkek hastaların cinsel işlevlerini etkileyen faktörlere bakılarak bu yönde eğitimler ile bireyler bilinçlendirilerek uygun tedavilerini olabilmeleri için yönlendirilebilirler.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus is involved in the etiology of the sexual dysfunction including systemic diseases. Diabetes is affected the normal responses in sexual intercourse, also can make it painful and distressing sexual relations. This descriptive and cross-sectional study was carried out to determine the factors affecting sexual dysfunction in men and women diagnosed with Diabetes Mellitus. After the written permission, the data was included 181 patients who was corresponded the study criteria and diagnosed with Diabetes Mellitus, between in October 2012 and June 2013, in a private hospital. The data was collected by data collecting form which was formed 32 item created by researchers, the Female Sexual Function Index which was evolved by Rosen and colleg. (2000), International Index of Erectile Function which was approved by Turkish Society of Andrology, face to face interview method was used while the collection. The data was evaluated Student T-test and One-Way Analysis of Variance. The mean age of the sample was found 45.89±15.97 in women, 44.91±14.18 in men. 77.5 % of the women patients (n=89) and 88 % of the men patients (n=92) had Type II diabetes. There was a statically significant between the diabetes type and Orgasm sub-dimenssion of the Female Sexual Function Index in women. There was a statically significant between the diabetes type and Orgasm sub-dimenssion of the Female Sexual Function Index in women, the women who was diagnosed with DM type 1 has lower scores than the other types. There was a statically significant between the men's education and sub-dimenssion and also the total score of the International Index of Erectile Function in men, the men who had primary and middle school education level, has higher score than the other educational levels. There was a statically significant between the men's education and sub-dimenssion and also the total score of the International Index of Erectile Function in men. There was no statically significant between the period of diagnosed by diabetes and International Index of Erectile Function. Duration of marriage and having a child were affected the sexual function in women who was diagnosed by diabetes, there was no statically significant in men. When the other chronic diseases analyzed, hypertension was affected the sexual function in women while cancer was affected the sexual function in men. Due to the results the factors affecting sexual dysfunction of the patients who was diagnosed by Diabetes Mellitus known to be trained, should be informed, be directed to the appropriate treatment.